Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Б.Б.

03. 10. 2022. 13:40   >>  13:51

U PROSTORIJAMA MEŠIHATA

Promocija prevoda Kurana autora Nurke Karamana

Promocija prevoda Kurana, autora Nurke Karamana u organizaciji Mešihata Islamske zajednice održaće se u prostorijama Mešihata, u četvrtak 6. oktobra, sa početkom u 18.30 sati. Pored autora na promociji će govoriti i muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus, muftija goraždanski prof. Remzija Pitić, te hafiz Sulejman Bugari, savjetnik Reisa za vjerska pitanja.

Kako navode u saopštenju, Kuran se na naše jezike prevodi već skoro pet vijekova, ali sve do kraja 19. vijeka nije izašlo ni jedno cjelovito izdanje prevoda.

"Prevođenje Kurana je oduvijek predstavljalo izuzetan poduhvat isključivo iz razloga što je on savršeni govor, od Boga Objava, koju je nemoguće imitirati bilo kojim jezikom čovjeka. Stoga je među ovdašnjim muslimanima dugo vladalo mišljenje da je prevođenje Kurana zabranjeno, a da ne bi došlo do prekrajanja njegovog značenja po volji prevodioca. Prvi prevod Kurana na ovim područjima se pojavio 1895. godine i bio je na srpsko-hrvatskom jeziku, a uradio ga je Mićo Ljubibratić. Tek 1937. godine pojavljuje se prvi prevod koji je uradio jedan musliman, Ali riza Karabeg iz Mostara. Do sada je objavljeno ukupno deset prevoda Kurana na jezicima naroda ovog područja. Od toga sedam prevoda je direktno sa arapskog jezika, a tri prevoda sa drugih jezika na kojima je već postojao prevod", naglašavaju organizatori.

Najpoznatiji prevodioci Kurana na ovim područjima su Ali riza Karabeg (1937), Pandža-Čaušević (1969), Besim Korkut (1977), Mustafa Mlivo (1994), Enes Karić (1995), Enes Duraković (2012), Mehmed Mehanović (2013).

Svaki od ovih prevoda je imao svoju značajnu ulogu u rasvjetljavanju različitih načina tumačenja Kurana i svaki od njih predstavlja posebnu tačku gledišta na izvorni tekst Kurana.

"Nurko Karaman je poznati i priznati piblicista i prevodilac arapskog jezika iz Bosne i Hercegovine. Bavi se prevođenjem značajnih djela sa arapskog jezika, a do sada je objavio veliki broj prevoda na bosanski i arapski jezik. Najpoznatija prevedena djela su mu prevod poezije Mahmuda Derviša, djelo 'Jesmo li muslimani' od Muhameda Kutba, te 'Tumač snova' od Nablusija. Takođe je prevodio i djela sa bosanskog na arapski jezik. Najpoznatiji takav prevod je djelo Abdulaha Sidrana 'Suze majki Srebrenice'. Zanimljivo, Karaman je preveo i Ustav Bosne i Hercegovine na arapski jezik", navode u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније