Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ radiofatih.me ]

16. 10. 2023. 22:28 >> 07:47

U PODGORICI

Otvorena izložba islamske umjetnosti i kulture

U zgradi Mešihata Islamske zajednice u Podgorici večeras je otvorena izložba islamske umjetnosti i kulture. Izložbu je otvorio reis Islamske zajednice Rifat ef. Fejzić, a povod ovakve izložbe je mjesec poslanika Muhameda.

Izložbu su činili preko 100 eksponata iz islamske kulturne baštine kolekcionara Ajdina Rakića i Harisa Ramovića, kolekcija prevoda Kurana na preko 60 jezika Edina Smajlovića, zbirka fotografija džamija i medresa profesora Ahmeda Ademagića i kolekcija rukotvorina stoljnjaka, jastučnica i salveta Refike Tuzović.

Izložbu je otvorio reis Rifat Fejzić. On je istakao da je kulturna matrica okvir za očuvanje duha Islama, te da su muslimani toga bili duboko svjesni.

Vodeći se time oni su u periodu renesanse i izbjegavali prevoditi Kuran.

“Nije začuđujuće da su prvi prijevodi Kurana na bosanski i albanski prevodi ljudi koji nisu muslimani. To zapravo i nisu bili prevodi Kurana, to su bili prevodi prevoda Kurana. Ne ulazeći u razloge čime su se oni vodili pri prevođenju Kurana, činjenica je da su muslimani bili vrlo oprezni sa svetim tekstom. Mi smo davali sve napore da se Kuran sačuva na arapskom tekstu da bude autentičan, onakvim kakav je dostavljen Muhamedu”, kazao je reis.

Dodao je da su izloženi antikviteti bili sastavni dio muslimanskih kuća.

“Ovi antikviteti su dio naše zajedničke kulture i tradicije, muslimana, Bošnjaka i Albanaca. Oni su bili sastavni dio naših muslimanskih kuća. Generacije muslimana su odrasle uz njih i oni su dio našeg islamskog sjećanja, promišljanja i doživljaja Islama.”, istakao je Fejzić.

Reis je na kraju proglasio izložbu otvorenom i čestitao organizatorima a posebno se zahvalio Džemalu Daciću na trudu i zalaganju koji je uložio za pripremu ove izložbe.

Ova manifestacija realizovana je u suorganizaciji Medžlisa Islamske zajednice Podgorica i Medžlisa Islamske zajednice Tuzi.

Izložba će biti otvorena do kraja sedmice od 10 do 15 sati.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније