Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Vukoman Kljajević, RCG ]

17. 09. 2022. 22:49   >>  23:26 1

U PETNjICI

Održani 4. Književni susreti “S one strane Lima” Ismet Rebronja

U sklopu 9. Bihorskog ljeta sinoć su u Petnjici održani 4. Književni susreti “S one strane Lima” Ismet Rebronja. O liku i djelu Ismeta rebronje govorili su Faruk Dizdarević i prof. dr Redžep Škrijelj.

Prošlo je punih pedeset godina od kako je Ismet Rebronja objavio svoju prvu zbirku pjesama Rabja u izdanju Međurepubličke zajednice za kulturno-prosvjetnu đelatnost sa sjedištem u Pljevljima.

Ona je predstavila autora kao autentičnog pjesnika osobenog poetskog glasa, i naišla na opšte prihvatanje kod čitlaca i književne kritike.Njegova poezija protkana gustom mrežom simbola i metafora iz narodnog predanja i folklore sandžačkog kraja iskazana je stilsko-jezičkim sredstvima karakterističnim za neosimbolički koncept, podsjetio je Faruk Dizdarević-

Prema njegovim riječima Rebronjino kazivanje nadkrivljuje snažan autentičan doživljaj riskog subjekta a iza svega stoji težnja da se iz pojavnog otkrije viši skriveni smisao. Ta eliptičnost ponekad I enigmatičnost, jer za razumijevanje ovih slojeva Ismetove poezije potrebni su naročiti ključevi da ne kažem raskovnici karakterisaće dobar dio njegovog ukupnog pjesničkog opusa,kazao je Dizdarević

“Svojim narednim pjesničkim knjigama, koje objavljuju ugledne izdavačke kuće, uvrstiće se među naistaknutije pjesnike svoje generacije. U knizi “Izložba” Rebronja uspostavlja ironičnu distance prema predmetima kazivanja,sarkazam i humorni sekmensu u prvom planu pjesnikovog izraza pa se ona oblikovnim postupkom razlikuje od njegove prve knjige.U sljedećim trima knjigama pjesnik amalgamiše pagansko i staroslovensko,paganska I staroslovenska božanstva rituale i mitologije sa običajima,vjerovanjima i svatanjima čovjeka njegovog rodnog Bihora. Bihor je uvije bio u srcu I oku Ismetovom. On o njemu pjeva sa lirskom melanholijom što mu je pružilo priliku za beskrajna I elujava razmišljanja o snu, stvarnosti I prolaznosti”, istako je Dizdarević.

Ismet je bila jedna intelektualna gromada,plenio je jednom neviđenom erudicijom,bio posvećen epskom stvaralaštvu.

Divio sam se njegovom druidu Kasumu Rebronji,posebno sam se oduševljavao kada je govorio o Kasumu kao o čovjeku oko koga su se otimali čak I ljudi koji su došli sa dalekog Harvarda iz ekipe slavnog Milmana Perija , koje je Kasum vješto izbjegao da mu ne bi preuzeli glas koji je bio prodorniji od bilo kojeg megafona,istakao je prof.dr Redžep Škrijelj.

O sklopu knjđevne večeri svoje stihove su govorili pjesnici iz Crne Gore I regiona: Braho Adrović (Berane),Sadik Idrizi(Prizren),Safet Ćeman (Luksemburg),Žarko Dragićević(Podgorica),Rade Jolić(Berane),Jasmin Ademović (Subotica),Rajko Joličić(Bar),Dijana Tiganj(Petnjica),Ramit Ademović(Subotica),Fahredin Šehu(Priština),Nataša Žurić(Mojkovac),Gordan Čampar(Podgorica),Šefkija Borančić(Skoplje).

Organizatoru i učesnicima zahvalio se sin Ismeta Rebronje Ilijaz a književno veče uspješno je vodila Dijana Tiganj.
Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније