Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.B.

10. 05. 2022. 16:14 >> 16:12
1

PRIZNANJE UKCG

Aleksandru Ćukoviću nagrada "Marko Miljanov"

Književna nagrada "Marko Miljanov", koju dodjeljuje Udruženje književnika Crne Gore ove godine je uručena mladom književniku Aleksandru Ćukoviću.

Kako je kazao Ćuković na svečanoj dodjeli proznanja, simbol simbola je vojvoda Marko Miljanov koji se dijeleći umnožava, za sva vremena i sve prostore.

"U njegovim se dimenzijama etika i čojstvo, koje je uvijek ispred junaštva, ali i dobročinstvo, razastiru kao otpor konstanti (ne)prolaznog ludila kojoj se civilizacija bespogovorno i bespoštedno pokorava. Stoga Marko Miljanov Popović, zajedno sa Petrom Drugim Petrovićem Njegošem i jeste svjetionik i putokaz na stazama kojima hode smrtnici žedni smisla. I ne bi Simbol postao Simbol, da u svemu simbol nije i pronašao, da od simbola nije i sazdan. Kučki Vojvoda postao je simbol čiji hlad je učinio i čini sve da velika ljudska rijeka koja protiče ovim glasovitim crnogorskim brdima ne bude prazna i mutna. I, kako to sa simbolom biva, a simbol je i krug, vratiće nas na početnu tačku", kazao je Ćuković.

Kako je dodao, osim što ova nagrada dolazi od kolega po peru, što je posebna čast, ona ima još jednu, ne manje važnu referencu, simboličku, jer dolazi u godini velikog jubileja, 75 godina Udruženja.

"Sve je simbol. Naročito kada stojite sa ljudima iz čijih knjiga ste 'izašli'. I Ratkovićev 'Pisak lokomotive' čije prepričavanje mi je bilo jedan od prvih pismenih zadataka, zatim lektira 'Igralište u parku', a nešto kasnije i njegove čuvene Čitanke... Simbol je i žiri: dva potomka Marka Miljanova i dama iz čijeg udžbenika sam učio filozofiju na maturi. Kao što se da uočiti – od simbola je nemoguće pobjeći. Naročito ne na Medunu. Naročito ne u Kučima, pred Kučima. Naročito ne u Crnoj Gori", kazao je, između ostalog, Aleksandar Ćuković.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније