Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

M.M.Lj.

28. 04. 2024. 08:35 >> 08:35

„Ljubavni kabare“ na 29. HAPS-u

Muzika i poezija za dušu osvojile novsku publiku

Emotivno, nostalgično i sa puno duše, tako bi se mogla opisati atmosfera u novskoj dvorani “Park” tokom izvođenja muzičko-poetske predstave “Ljubavni kabare” u okviru 29. Hercegnovskih aprilskih pozorišnih svečanosti.

Od prve numere „Đelem đelem“ koju je zapjevala Ljiljana Stjepanović, a potom jednako srčano nastavili Mina Lazarević i Rade Marjanović, nizali su se aplauz za aplauzom. Uslijedile su romske i starogradske numere, kao i antologijske melodije poput „Milo moje“ Bisere Veletanlić. Poeziju Mike Antića i stihove Đorđa Balaševića kazivao je nadahnuto Vladimir Posavec Tušek, a Jesenjina Rade Marjanović. Nisu izostali ni tekstovi Moma Kapora, pjesme Tome Zdravkovića, Silvane Armenulić...

Osvjedočeni bardovi glumačke vještine, uz pratnju benda Pozorišta na Terazijama (Tanja Radunović, Dejan Stojadinović i Zoran Kovačevski), prisutne su osvojili dobrom energijom, humorom i čistom emocijom, pa su i čitave pjesme propraćene aplauzima, a ocjena publike za „Ljubavni kabare“ je visokih 4,85.

„Vidjeli ste koliko smo i mi bili srećni što publika tako reaguje, još smo veću snagu dobili i još više sa ljubavlju radili. Nije mi prvi put da nastupam za ovu božanstvenu publiku i ponovo sam oduševljena“, kazala je glumica Ljiljana Stjepanović.

Kako je dodala, poruka ovog komada glasi: „Dajte nam malo muzike u duše, da nam duše zapjevaju i da budemo svi srećniji i da se više volimo“.

Ona je pohvalila koncept „Pozorište i muzika“ pod kojim se HAPS održava drugu godinu zaredom: „Mi smo svi članovi Pozorišta na Terazijama koje se bavi isključivo mjuziklom i nama je to vrlo blisko, a još ako kabaretska scena zaživi onda je to još veći pogodak što se nas tiče, koji volimo da pjevamo i pričamo duhovite stvari, a mislim da je to narodu potrebno i zato su se ovako smijali i reagovali. Dosta nam je problema, besparice, treba malo da se opustimo, malo da uživamo jedni u drugima, a večeras smo zaista uživali“.

Na 29. HAPS-u nas u ponedjeljak, 24. aprila, a povodom Svjetskog dana igre, očekuje plesna predstava “Igra s mitom” Ansambla slobodnog plesa “Liberdance” iz Zagreba i Instituta za umetničku igru iz Beograda (Off program), u dvorani „Park“ od 20 časova.

Institut za umetničku igru iz Beograda prva je institucija te vrste u regionu koja pruža školovanje u oblasti visoko profesionalne umjetničke igre. “Liberdance” je umjetnička organizacija iz Zagreba koja se bavi edukacijom, produkcijom i postprodukcijom na području savremenog plesa i pozorišta. U njihovoj kreativnoj saradnji nastala je „Igra s mitom”.

Nadahnuti koreograf Aleksandar Ilić sa pet igračica: Katarinom Bućić, Mionom Petrović, Natalijom Trifunović, Katarinom Ilijašević i Jovanom Grujić ironično se poigrava kroz igru i pokret sa mitom. Ideja za predstavu nastala je po motivima knjige „Josip i njegova braća” njemačkog nobelovca Tomasa Mana, kao jednog od najvažnijih djela koja govore o emigraciji u doba najveće svjetske krize. Adaptaciju muzike potpisuje Georg Draušnik.

„U vremenu kada ponovo živimo u izazovima nastalim sa globalnom pandemijom, u plesnoj adaptaciji biblijsku priču postavljamo u realnost, koristeći savremena sredstva mitologije, psihologije, filozofije, arheologije, religije i filologije” objasnio je Aleksandar Ilić.

Svrstavajući ovu predstavu u Off program, HAPS želi da hercegnovskoj publici predstavi Nataliju Trifunović, koja je u našem gradu stasavala na plesnoj sceni, kao formiranog plesača. Ona je završila školovanje i uspješno zakoračila u profesionalne vode. Sa istom motivacijom gostovanje podržava Sekretarijat za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi.

Glavni program HAPS-a zatvoriće u utorak, 30. aprila “Jelena Savojska”, koprodukcija KIC “Budo Tomović” Podgorica, KC “Nikola Đurković” Kotor i “Korifej teatra” iz Kolašina za koju tekst potpisuje Marija Sarap, režiju Zoran Rakočević, a igraju Jelena Đukić i Bojan Peko Minić, koji je i autor muzike.

Koproducenti 29. HAPS-a su Hercegnovsko pozorište i Javna ustanova kulture “Herceg-fest”, a pokrovitelj Opština Herceg Novi – Sekretarijat za kulturu i obrazovanje.

Realizaciju festivala pomogli su i brojni partneri, čime je i lokalna zajednice pružila podršku manifestaciji koja traje gotovo tri decenije. Na spisku prijatelja HAPS-a su: Institut “Dr Simo Milošević” Igalo, apart hotel “Katunjanin”, konoba “Krušo”, Gradska kafana, bistro “Kantina 65”, snack bar “Vagon”, kafe picerija “Boka”, konoba “Škver”, cvjećara “Mirta”, cvjećara “Vivaldi”, restoran “Babić”, ranč “Aryen” i bar “Maison du monde”.

Medijski sponzori festivala su: Radio televizija Crne Gore, Prva TV, Radio televizija Nikšić, Radio Tivat, Novski portal, Dnevne novine Dan i Radio televizija Herceg Novi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније