Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kolumne

31. 08. 2024. 08:49 >> 09:01
Čitaj mi:

STAV

Vakcina kao oružje?

Napuštajući mandat šesti po redu generali sekretar UN Butros Butros - Gali dao je oproštajni intervju francuskom La Monde 1996. godine. Tada je pun razočarenja u svjetske lidere i međunarodnu politiku intervju zaključio riječima: „Bog mi je dao život, sada mi UN uništava zdravlje.“ Dok se borio sa posthladoratovskim problemima, zagledan u nove bezbjednosne dileme, predano je radio na realizaciji jedne ideje. Ona se odnosila na proširenje bezbjednosti na čovjeka, njegovo zdravlje i život. Zato je 1992. godine predstavio svijetu dokument pod nazivom „Agenda za mir“. Nije ni slutio tada da će se 28 godina kasnije, čovječanstvo suočuti sa jednom od najvećih prijetnji po zdravstvenu bezbjednost - COVID 19, kao i drugim oblicima zaraznih bolesti.

Zarazne bolesti posebno su aktuelizovale pitanje zdravstvene bezbjednosti, kao segmenta ljudske bezbjednosti usvojenog 1994. godine od strane UNDP na predlog pakistanskog ekonomiste Mahbub ul Haq. Dokument je zvanično dobio naziv „Izvještaj o ljudskom razvoju”. Zdravstvena bezbjednost je dimenzija ljudske bezbjednosti, koja se odnosi na zaštitu pojedinaca i zajednica od prijetnji po njihovo zdravlje, uključujući zarazne i hronične bolesti, epidemije, pandemije, kao i pristup osnovnoj zdravstvenoj njezi. Njen fokus je na osiguranju da svi imaju pristup adekvatnoj medicinskoj pomoći i preventivnim mjerama, kako bi se spriječilo širenje bolesti i očuvalo opšte zdravlje zajednice. Ona obuhvata četiri segmenta. Prvi se odnosi na prevenciju zaraznih bolesti, koja se sprovodi kroz zaštitu stanovništva od epidemija i pandemija, kao što je COVID 19. Svaki čovjjek ima pravo na nesmetan pristup zdravstvenoj njezi, kroz usluge vakcinacije, ljekova i zdravstvenih pregleda, što čini drugi segment. Treći predstavljaju aktivnosti međunarodnih organizacija, posebno Svjetske zdravstvene organizacije, dok četvrti obuhvata reagovanje na hitne slučajeve i kontrolu hroničnih bolesti.

Mjesecima svjetska javnost prati humanitarnu katastrofu koja se odvija u Gazi, a ljudska bezbjednost ugrožena je na svim nivoima. Zdravstvena bezbjednost djece je posebno ugrožena. Postoji prijetnja da životi 640 000 djece budu ugroženi dječijom paralizom, usijed zadržavanja konvoja od 1.2 miliona Polio vakcina da uđe na područje Palestine. Pojavio se i prvi slučaj ove bolesti, posle 25 godina. Dokaz da se zdravstvena bezbjednost može koristiti u sukobima kao neka vrsta oružja je i najava izraelske vojske da se izvrši evakuacija kampa Deir-al- Balaha sjedišta UN agencije za Palestinu, čime će posao oko 3000 ljudi u vakcinaciji biti otežan.

Vlasnik „Mete” Marck Zuckerberg saopštio je prije tri dana da je bio pod pritiskom američke administracije predsjednika Bajdena da cenzuriše objave o COVID 19 na Facebook i Instragramu. Pod uslovom da je informacija istinita, ona ukazuje da je pitanje zdravstvene bezbjednosti od značaja za nacionalnu bezbjednost i stabilnost države - u konkretnom slučaju SAD. Njeno ugrožavanje dovodi do socijalne i ekonomske destabilizacije i pada povjerenja u državne institucije, što nije u interesu niti jedne državne administracije.

Urlih Back kaže da je svjetsko društvo postalo rizično. Refleks modernizacije pomjera tijelo svakog od nas, gurajući ga ka više različitih rizika po zdravstvenu bezbjednost. Ostaje pitanje ko odlučuje šta je rizik, a šta ne? Odgovornost za naše živote u rukama je onih koji znaju odgovor.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се