Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

Insajder [ M.V. ]

23. 06. 2024. 06:57 >> 07:02
Čitaj mi:

OPTUŽNICA

Zvicer od Starčevića naručio tonu kokaina

Od akcije Balkanski ratnik 2009. godine protiv klana Darka Šarića, srpsko podzemlje se u prekookeanskom švercu kokaina uzdiglo na nivo Balkanskog kartela. Zbog količine švercovanog kokaina, Europol je formirao operativnu grupu koja je Balkanski kartel držala pod posebnim nadzorom. Rezultat toga, posljednjih godina su brojne zapljene kokaina na brodovima koji su iz Južne Amerike plovili ka Evropi.

U akcijama su hapšene posade, ali je dekodiranje Skaj aplikacije dovelo do toga da se, prvi put u istragama, dođe do svih osumnjičenih učesnika u lancu šverca kokaina. I do njihovih vođa. Tako je otkriven Balkanski kartel koji je, prema optužnici srpskog Tužilaštva za organizovani kriminal 2020. godine prošvercovao sedam tona kokaina. Optužnica protiv Balkanskog kartela napisana je na skoro 600 strana, a Insajder otkriva najvažnije dokaze Tužilaštva Srbije.

Na optužnici je 20 okrivljenih. Prvookrivljeni - Miroslav Stračević iz Loznice je nekadašnji pripadnik MUP-a, nepoznat u javnosti, a Mladen Lazarević, u medijima je poznat kao pripadnik niške grupe Pink Panter.

Na optužnici su još dvojica pripadnika Pink Pantera, od kojih je jedan vlasnik destilerije Porečje Vučje, zatim i svjetski poznata imena u podzemlju: vođa klana Amerika, Zoran Jakšić; zatim Ljubiša Lindo, osuđivani pripadnik prve kriminalne grupe koja se u Srbiji bavila proizvodnjom amfetamina; pa vlasnik beogradske kafane „Varoš Kapija“, kao i neformalni suvlasnik beogradskog restorana „Šeher“, inače nekadašnje vojno lice. Na optužnici su i dvojica osuđivanih za ubistva.

Od 20 optuženih 14 su uhapšeni u Srbiji u maju prošle godine.

„Zahvaljujući analizi na osnovu podataka sa aplikacije Skaj Ecc najmanje sedam tona kokaina zaplijenjenog tokom 2020. dovodimo u vezu sa danas uhapšenim vođama i prethodno uhapšenim članovima pomenutog kartela, a radi se o sljedećim zapljenama: oko pet tona kokaina zaplenjenog na Arubi - Holandski Antili, 1,2 tone kokaina zapljenjenog u Haseltu- Belgiji, 743 kilograma kokaina zaplijenjenih u Roterdamu - Holandija“, izjavio je 11. maja prošle godine Ninoslav Cmolić, načelnik Uprave kriminalističke policije MUP Srbije.

Kupovinu kokaina koja je 2020. zaplijenjena na Arubi, prema tvrdnjama Tužilaštva organizovao je prvookrivljeni Starčević. Kokain ne kupuje samo za sebe. U poslu su i vođa kavačkog klana Radoje Zvicer koji od Starčevića, kako tvrdi Tužilaštvo naručuje tonu kokaina. A 70 kilograma kokaina od Starčevića naručuje Zoran Jakšić i to iz zatvora u Peruu, a 50 kilograma kokaina od Starčevića, kako se navodi u optužnici naručuje Ljubiša Lindo. Kokain u Venecueli kupuju od izvesnog Patrona od koga naručuju tri tone, ali im ta količina ne pokriva troškove. Odlučuju se za još jednu kupovinu. O tom planu, Starčevića obavještava izvjesni Zoran Todorović.

Samo dan poslije isplovljavanja, na brod upada policija. Kokain je pronađen u rezervoaru za naftu, a u Balkanskom kartelu nastaje panika.

Kako sami navode u Skaj porukuma, izgubili su 20 miliona eura, a 11 mornara je uhapšeno. Optuženi međusobno šalju na stotine poruka, ali ne odustaju od posla.

Nova narko tura kartela plovila je istovremeno sa zapljenom na Arubi - 1247 kilograma kokaina kretalo se brodom Grande Dakar koji je iz luke Fritaun u Sijera Leone doplovio u holansku luku Antverpen, a zatim u magacin u Belgiju.

Tu su uhapšena sedmorica osumnjičenih, među kojima i osobe koje su, prema optužnici, zadužene da za Balkanski kartel obezbjeđuju dokumentaciju za prevoz legalne robe u kojoj se krije kokain. Na brodu Grande Dakar, kokain je bio sakriven među kakao ljuske.

Treća narko tura koju srpsko Tužilaštvo stavlja na teret optuženim pripadnicima Balkanskog kartela okončana je zapljenom 743 kilograma kokaina, koji je u holandsku luku Roterdam stigao brodom Cosci Shiping Danube iz Ekvadora. Ovoga puta, kokain je sakriven među banane.

Prema Skaj porukama koje srpsko Tužilaštvo prezentuje u optužnici i ovaj tovar organizuje prvookrivljeni Miroslav Starčević koji kokain nabavlja od dobavljača po nadimku Perola. U ovom poslu, tvrdi Tužilaštvo, je ponovo i Radoje Zvicer, vođa kavačkog klana koji, prema optužnici, i organizuje nabavku narko tovara.

Tu poruku Zvicer je poslao 2. juna 2020. Očigledno iz bolnice u Ukrajini u kojoj se nalazio nakon što je u Kijevu samo nedjelju dana ranije, 26. maja pokušano njegovo ubistvo. Ovaj narko tura, prema optužnici, otrkivena je tako što je vlasnik holandske špediterske firme lučkoj policiji prijavio da su podaci njegove firme zloupotrebljeni u prijavi jednog kontejnera.

Nakon zapljene kokaina, optuženi pripadnici Balkanskog kartela, počinju, međutim da sumnjiče jedni druge sumnje za krađu. Tako se u zajedničkom četu dopisuju optuženi Nikola Đorđević, koji je poslao robu i Deniz Mihajlović, čiji je zadatak, prema optužnici, bio da je sačeka.

Pripremno ročište protiv optuženih pripadnika Balkanskog kartela počelo je prošle nedjelje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније