Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

Aplus.me/M.L.B.

27. 06. 2024. 12:30 >> 12:30
Čitaj mi:

ADVOKAT SAOPŠTIO

Slučaj Duška Kneževića pred Radnom grupom UN-a

Tobi Kedman, advokat Duška Kneževića, potvrdio je da je tokom protekle nedjelje podnijeo pritužbu Radnoj grupi Ujedinjenih nacija za kako navodi, proizvoljno određen pritvor predsjedniku Atlas grupe, navodeći da je to učinjeno i protiv Crne Gore i protiv Ujedinjenog Kraljevstva.

„Već smo prethodno izrazili svoju zabrinutost u vezi s uslovima pritvora Kneževića. Tu smo zabrinutost naravno podijelili s nadležnim organima u Crnoj Gori, ali smo bili prinuđeni da to učinimo i na širem nivou, podnošenjem pritužbe Radnoj grupi Ujedinjenih nacija za proizvoljno određen pritvor tokom protekle nedjelje, što je učinjeno i protiv Crne Gore i protiv Ujedinjenog Kraljevstva. U podnijetoj pritužbi navodimo da je njegov pritvor prema pravilima Radne grupe i međunarodnom pravu i najboljim praksama određen proizvoljno, tražeći od Radne grupe da to pitanje ispita po hitnom postupku“, rekao je Kedman.

On kaže da to ima ima veze i sa zakonskim okvirom, u smislu onoga na što Knežević ima pravo, kao i sa stvarnim uslovima u zatvoru, ali i s načinom njegovog pritvaranja u samici, bez pristupa spoljašnjem svijetu i uz vrlo ograničen pristup porodici i svojim advokatima.

„U tom smislu, istakao bih da je jedna od stvari koja nas brine ta što uprkos izjavama ministra pravde tokom mog susreta s njim prilikom moje posjete Crnoj Gori, kada mi je rečeno da će nam biti odobrena posjeta Kneževiću, sada mi je još jednom odbijena takva mogućnost – planirao sam da u Crnu Goru otputujem danas i posjetim Kneževića ali je sudija odbio taj zahtjev. Naravno, informisali smo Radnu grupu UN i o tome“, naglasio je Kedman.

On je objasnio da je kao osnov odbijanja navedeno da Knežević ima pravo na samo jednu vanrednu posjetu mjesečno te da je već iskoristio tu mogućnost.

„Mi smo naravno jasno naveli da ne tražimo vanrednu posjetu, niti porodičnu posjetu, jer kao međunarodni advokati imamo pravo na pravnu posjetu Kneževiću, ali se nažalost čini da to vlasti koje donose takve odluke ne razumiju. Ono što nam stvara veoma realnu bojazan je to što je, da se kojim slučajem ova pitanja rješavaju pred engleskim sudom, gotovo sasvim izvjesno da bi i po pitanju uslova pritvora i po pitanju ograničenja koja su nametnuta našem branjeniku engleski sud donio sasvim drugačiju odluku“, kazao je Kedman.

Komentarišući to što u Crnoj Gori Kneževiću nije odobreno da se brani sa slobode uz kauciju od 75 hiljada funti i pasoš predat vlastima godinama Kedman je odgovorio:

„Kada se podvuče crta, to je pitanje na koje će crnogorske vlasti morati odgovoriti Radnoj grupi UN, uz objašnjenje zbog čega smatraju da je neophodno da Knežević boravi u pritvoru kada je prethodno čitave četiri godine čekao završetak postupka izručenja u Ujedinjenom Kraljevstvu, ne prekršivši nijedan uslov vlasti tokom čitavog tog perioda i sarađujući u potpunosti sa sudom kome se i predao, pa čak i tražeći način da se dobrovoljno preda crnogorskim vlastima preko mene kao svog pravnog zastupnika. Nema, dakle, opravdanja da se sada odbije njegovo puštanje na slobodu uz kauciju i stroge uslove koji su predloženi. Nema logičnih razloga za takvu odluku“, objasnio je Kedman.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније