Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ukrajina

A.J. [ RTS ]

04. 07. 2024. 07:13 >> 07:43
1

Rat u Ukrajini – 862. dan

Novi američki paket podrške Ukrajini 150 miliona dolara

Rat u Ukrajini – 862. dan. Ukrajinske vlasti saopštile su da je bilans ruskog raketnog udara na Dnjepar – pet mrtvih i 53 ranjena. Predsjednik Volodimir Zelenski zatražio od Zapada još modernih PVO sistema i raketa velikog dometa. GUR preuzeo odgovornost za aprilsku diverziju na ruskoj korveti Baltičke flote.

Novi paket pomoći SAD za Ukrajinu

Sjedinjene Američke države izdvojile su za Ukrajinu značajan novi paket naoružanja i opreme za podršku ukrajinskoj vojsci, u vrijednosti 150 miliona dolara, saopštio je danas Stejt department.

Novi paket, obezbijeđen na osnovu Predsjedničkog ovlašćenja za povlačenje, uključuje rakete za PVO sisteme "hok", municiju za visoko pokretne artiljerijske raketne sisteme (HIMARS), artiljerijske metke od 155 mm i 105 mm, minobacačke metke 81 mm, rakete TOW, protivoklopne sisteme "džavelin" i AT-4, municiju i granate za malokalibarsko oružje i drugo naoružanje i opremu.

Ova podrška će takođe pomoći u jačanju ukrajinske protivvazdušne odbrane od ruskih napada i jačanju ukrajinskih sposobnosti preko linija fronta, navodi Stejt department.

Ovo je sedmi paket bezbjednosne pomoći koji se upućuje Ukrajini ovlašćenjem predsjednika SAD od potpisivanja Dodatka o nacionalnoj bezbjednosti prije dva mjeseca.

Stejt department je saopštio da će novu pomoć obezbijediti što je prije moguće kako bi se ojačala odbrana Ukrajine, njena teritorija i njen narod.

"Kao što je predsjednik Bajden jasno rekao, Sjedinjene Države i međunarodna koalicija koju smo okupili nastaviće da stoje uz Ukrajinu", rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken, navodi se u saopštenju.

Kremlj: Erdogan ne može da bude posrednik u razgovorima Rusije i Ukrajine

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan ne može da bude posrednik u pregovorima između Rusije i Ukrajine, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

''Ne, nije moguće'', bio je odgovor Peskova na pitanje novinara postoji li mogućnost da Erdogan posreduje u razgovorima Moskve i Kijeva, ali je potvrdio da je na jučerašnjem sastanku Erdogana i ruskog predsjednika Vladimira Putina ''bilo riječi o Ukrajini'', prenosi RIA.

Putin i Erdogan razgovarali su na marginama samita Šangajske organizacije za saradnju u Kazahstanu.

"Uprkos svim poteškoćama u svijetu, odnosi Rusije i Turske napreduju korak po korak", rekao je Putin.

U napadu ruskih raketa i dronova na Dnjepar poginulo je najmanje pet ljudi i ranjeno 53, saopštile su tamošnje vlasti.

Volodimir Zelenski pozvao je zapadne lidere da požure sa pošiljkama savremenih PVO sistema i raketa velikog dometa.

Sa druge strane, Ministarstvo odbrane Rusije tvrdi da su moskovske snage preuzele kontrolu nad novim područjem Časovog Jara.

Uprava nuklearke Zaporožje navela je da su tri ukrajinska drona udarila u podstanicu u blizini te atomske centrale.

U saopštenju elektrane, koja je pod kontrolom Moskve, dodaje se da je osam zaposlenih povrijeđeno i da je oštećena trafostanica.

Zvaničnik ukrajinske vojne obavještajne službe rekao je da je požar na ruskom ratnom brodu u Baltičkom moru u aprilu izazvan zajedničkom operacijom koju su sproveli njegova agencija GUR i prokijevska ruska diverzantska grupa.

Ruski i kineski predsjednici Vladimir Putin i Si Đinping složili su se da su mirovni pregovori o Ukrajini bez prisustva Rusije uzaludni, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Putin i Si razgovarali su na marginama samita Šangajske organizacije za saradnju u Astani.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније