Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ukrajina

Бета [ R.B. ]

02. 06. 2023. 20:50   >>  20:50 1

BLINKEN PORUČIO

"SAD protiv pregovora o miru u Ukrajini dok Kijev ne stekne prednost"

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je u danas da SAD neće podržati mirovne pregovore u ratu u Ukrajini sve dok Kijev ne bude zadobio prednost na terenu, vjerovatno nakon svoje protivofanzive.

Blinken je rekao da bi, ako bi se poslušali pozivi Rusije i drugih, uključujući Kinu, da se sada ide na prekid vatre i pregovore o okončanju rata, to bio - "Potemkinov mir" koji ne bi obezbijedio suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine niti bi poboljšao evropsku bezbjednost.

Blinken je aludirao na "Potemkinovo selo" - taktiku koju je ministar ruske vlade Grigorij Potemkin iz 18. vijeka koristio da bi kod ruske carice Katarine stvorio iluziju prosperiteta - da dok putuje izdaleka vidi jarko obojene kulise seoskih kuća i pomisli da u pustoši zaista postoje sela.

U govoru u Finskoj, koja se nedavno pridružila NATO-u i dijeli dugačku granicu s Rusijom, Blinken je ponovio stanovište SAD da "prekid vatre jednostavno zamrzava trenutne linije fronta" i omogućava ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu "da konsoliduje kontrolu nad teritorijem koju je prigrabio, da se odmori, naoruža i ponovno napadne".

"To ne bi bio pravedan i trajan mir", rekao je Blinken i ocijenio da bi dopuštanje Moskvi da zadrži jednu petinu ukrajinske teritorije okupirane invazijom bila pogrešna poruka Rusiji i "drugim potencijalnim agresorima širom svijeta".

Ukrajinski zvaničnici daju zbunjujuće signale o tome dolazi li očekivana protivofanziva ili je već u toku.

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније