Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ukrajina

Т.Г. [ n1 ]

30. 03. 2023. 09:27 >> 09:30
3

DA BUDE NEUTRALNA

Rusija postavila uslove za mirovne pregovore s Ukrajinom

Rusija je poručila da Ukrajina mora da bude “neutralna” i odbije da se pridruži NATO i Evropskoj uniji kako bi započela mirovne pregovore o okončanju rata, prenijela je Anadolija.

“Potreban nam je neutralan i vanblokovski status Ukrajine, njeno odbijanje da se pridruži NATO-u i EU-u i potvrda ukrajinskog beznuklearnog statusa, kao i priznanje nove teritorijalne realnosti od strane Kijeva i međunarodne zajednice”, rekao je zamjenik ministra spoljnih poslova Rusije Mihail Galuzin u intervjuu za rusku televiziju RTVI.

Galuzin je kazao da Moskva vjeruje da je “sveobuhvatan, pravedan i održiv mir u Ukrajini i Evropi” moguć kada se okončaju sukobi između ruskih i ukrajinskih snaga.

Dodao je da je Ukrajina odbila da razmotri diplomatsko rješenje rata i da nije bilo “značajnih promjena” u stavu Kijeva jer se i dalje “oslanja na vojno rješenje sukoba“.

“Čini se da će mnogo toga zavisiti od toga koliko brzo Kijev i Zapad shvate da recept za mirnu budućnost Ukrajine leži u povratku na porijeklo njene državnosti zabilježeno u Deklaraciji o državnom suverenitetu iz 1990. godine, koje predviđa neutralni status Ukrajine uz poštovanje prava ruskog stanovništva u toj zemlji, kao i nacionalnih manjina”, poručio je Galuzin.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније