Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

U fokusu

[ Saša Bezarević, Radio Crne Gore ]

26. 02. 2023. 07:35 >> 14:55

TO PLjEVLjA

Za gazdinstva koja žele da se bave turizmom podrška 15.000 eura

Brojni su kulturno-istorijski, prirodni, poljoprivredni i mnogi drugi potencijali pljevaljskih sela, raspoređenih na prilično razuđenom prostoru opštine. U lokalnoj Turističkoj organizaciji nastoje da finansijski podrže i na taj način animiraju što više registrovanih seoskih gazdinstava da im pored poljoprivrede i turizam bude jedna od osnovnih djelatnosti. Za sada se seoskim turizmom na području Pljevalja bavi 11 domaćinstava. Novi javni poziv za gazdinstva koja namjeravaju da se bave seoskim turizmom biće raspisan u aprilu, a TO Pljevlja je za tu namjenu opredjelila 15.000 eura.

Turistički radnici u najsjevernijoj crnogorskoj opštini su mišljenja da je ulaganje u ruralni turizam jedna od šansi za privredni razvoj tog dijela naše države, pa će, kao i prošle, i ove godine izdvojiti značajan dio novca kako bi podstakli još konkretniji razvoj te djelatnosti, kaže direktorica lokalne Turističke organizacije, Vanja Vukojičić. 

"Sigurni smo da smo za sada jedina Turistička organizacija u Crnoj Gori koja se odlučila na ovaj korak, da putem javnog poziva pruži šansu zainteresovanim građanima da se, nakon što ispune neophodne uslove, prijave i dobiju nepovratno do 2000 eura za razvoj seoskog turizma. Prošle godine je je bilo sedam takvih domaćinstva, što sa prethodno registrovana četiri, čini već zavidnih formiranih 11 etno sela na teritoriji opštine", ističe Vukojičić. 

Navodi da su tri su u blizini mosta na Tari, Kljajevići, Lekovići i Ostojići, tu su Ćirovići i Jakići u Odžaku, Rovčanini na Rudnici, Krvavci u selu Trnovice, domaćinstvo Dakić u Bukovici, Popovići u Hoćevini i Mijakovićima i Džogazi u Brvenici.

"Pobrojane lokacije etno sela vjerovatno pokazuju da nije najvažnija njihova udaljenost od grada, već ono što nude svojim gostima. A nude zaista mnogo, i sjajno gostoprimstvo, i uživanje u prelijepoj prirodi, tradicionalnoj i zdravoj hrani karakterističnoj za pljevaljski kraj, organskim žitaricama, a tu je i čuveni pljevaljski sir i još dosta toga što ispunjava većinu prohtjeva današnjih turista", navodi Vukojičić.

Pravo da konkurišu i da se prijave na predstojeći javni poziv, prema njenim riječima, imaju sva registrovana poljoprivredna gazdinstva koja žele da unaprijede postojeću ponudu, ali i ona kojima je cilj kreiranje nekih novih turističkih sadržaja.

"Smatramo da na ovaj način stvaramo povoljnije uslove i podstičemo naše građane da se ozbiljnije bave seoskim turizmom. Uostalom, to je i jedna od glavnih obaveza i prioriteta svake Turističke organizacije pa i naše. Dobar primjer je i ne tako davno formirano eko selo Drobnjak u selu Košudo koje malo po malo prerasta u veoma atraktivnu destinaciju, sa novim skijalištem i pratećim sadržajima, i sigurno će i to eko selo ali i neka druga sa sličnom ponudom koja se formiraju u narednom periodu, takođe imati svu neophodnu podršku opštine", naglašava Vukojičić.

Novi javni poziv za gazdinstva koja namjeravaju da se bave seoskim turizmom biće raspisan u aprilu, a TO Pljevlja je za tu namjenu opredjelila 15.000 eura. Očekuju veliko interesovanje vrijednih pljevaljskih domaćina, sa željom da se u relativno kratkom roku pomenuta brojka od 11 domaćinstava, makar udvostruči.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније