Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Turizam

K. J.

24. 11. 2023. 11:15 >> 11:17

EVROPSKA KOMISIJA ZA PUTOVANjA

Crna Gora imala uspješne kampanje turističkih organizacija

  Oporavku Evrope najviše su doprinijele južnoevropske i mediteranske destinacije, među kojima je i Crna Gora (+14 odsto). Veoma uspješne kampanje turističkih organizacija (naročito Crne Gore), u kombinaciji sa proširenjem linija niskotarifnih prevoznika zaslužni su za to, piše u kvartalnom izvještaju Evropske komisiej za putovanja.

Kako se navodi u saopštenju Nacionalne turističke organizacije naše države, njihova direktorica Ana Tripković Marković sa saradnicama, učestvovala je u radu 106. sjednice Generalne skupštine Evropske komisije za putovanja (European Travel Commision - ETC), koja je održana 22-23. novembra o.g. na španskom ostrvu Tenerifi, jednoj od vodećih turističkih destinacija u Evropi.

Istovremeno, obilježava se jubilej, 75 godina od osnivanja ove međunarodne organizacije, čiji je Crna Gora punopravni član od 2006. godine.

“Otvarajući sjednicu novoimenovani predsjednik Migel Sans (Miguel Sanz), istakao je da kao jedna od najstarijih međunarodnih organizacija formirana 1948. godine kao sredstvo za mir, Evropska komisija za putovanja, ostaje posvećena svojoj osnovnoj misiji da doprinosi miru, saradnji i ekonomskom prosperitetu evropskog kontinenta. Sumirajući rezultate ostvarene u turizmu ove godine, konstatovano je da se jedna trećina članica ETC, u potpunosti oporavila od posljedica pandemije i dostigla ili premašila nivoe dolazaka stranih turista iz 2019. godine, dok dvije trećine još uvijek nisu”, navodi se u saopštenju.

Kada su u pitanju putovanja sa dalekih tržišta u Evropu, što je i glavni cilj ETC, zabilježen je snažan oporavak dolazaka sa tržišta SAD, Australije i Kanade, dok su azijska tržišta Kine i Japana, još uvijek daleko od nivoa iz predpandemijskog perioda.

“Za kineske turiste Evropa je jedna od omiljenih destinacija, međutim putovanja van zemlje i dalje su u oporavku. Istraživanja ETC pokazuju da se očekuju pozitivni trendovi za naredni period, obzirom da dva od tri Evropljanina planiraju da putuju tokom narednih šest mjeseci, od kojih 60% unutar Evrope, a 10% van Evrope, odnosno 69% zbog odmora, a 8% iz poslovnih razloga. Takođe, prema istraživanju 45% ispitanika je već bukiralo sljedeće putovanje, a kada su u pitanju kriterijumi kojima se rukovode prilikom odabira destinacije, na prvom mjestu su prijatni vremenski uslovi, a zatim cjenovno atraktivni aranžmani, ljubaznost i gostoprimstvo lokalnog stanovništva. Ono što najviše zabrinjava evropske turiste je porast troškova putovanja, piše u dokumentu.

Na sastanku na Tenerifima, verifikovano je članstvo Turske kao punopravnog člana ETC, kao i novih pridruženih članica kompanija Hilton, Mastercard, Miles Partnership i Queer Destinations.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније