Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Turizam

30. 07. 2020. 09:02 >> 09:02

OZON

"Osloboditi rijeke iz cijevi zadatak za budućnost"

Ekološki pokret "Ozon" podržava građane Andrijevice i svih drugih opština u kojima se vode građanske nicijative za zaštitu i oslobađanje u cijevi zarobljenih rijeka, na kojima su izgrađan ili se grade male hidroelektrane.

"Ti društveno najštetniji projekti u novijoj istoriji države, koja je Ustavom definisana kao ekološka, sem trajno devastirajućeg uticaja na riječne i povezane ekosisteme imaju za cilj i ponižavanje intelekta ljudi, lažnim obećanjima investitora mještanima i njihovim povlašćenim položajem, koji pokazuju da je Vlada zapravo u funkciji privatnog a ne javnog interesa", kazali si iz te NVO.

Ozon poziva Vladu Crne Gore, da raskine ugovore sa onim investitorima koji su devastrirali riječne ekosisteme i nijesu ispunili obećanja data građanima i lokalnim zajednicama.

"To je lako provjerljivo, iako vođeni dosadašnjom prakskom, nemamo razloga da očekujemo razmijevanje od vlasti koja u kontinuitetu uništava životnu sredinu i obesmišljava razvojnu viziju ekološke države", navodi se u saopštenju.

Smatraju da će nakon predstojećih parlamentarnih izbora, ukoliko ostane postojeća vlast, "doći do inteziviranja gradnje društveno štetnih a privatno visokoprofitabilnih poslova koji se naslanjaju na korišćenje prirodnih resursa, kakve su i male hidroelektrane".

"Apelujemo i na one građanske inicijative i mještane, koji su povjerovali Vladi da će raskinuti štetne ugovore sa investitorima na rijekama gdje je bila dokazana građanska odgovornost i odlučnost, da ne budu iznenađeni kada bageri i druge građevinske mašine ponovo budu u akciji.
Koristeći Ustavom, zakonima i međunarodnim deklaracijama garantovana ljudska i građanska prava, zapravo dokazujemo da smo dostojni vremena u kom živimo i sistema u koji ulažemo, pa je na svima nama da zaštitimo ono što je i najveće bogatsvo Crne Gore i navrijednije naslijeđe koje imamo obavezu ostaviti potomstvu, a tu naše rijeke neizostavne", navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније