Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

09. 07. 2015. 08:34 >> 08:30

PUTIN SAOPŠTIO

Rusija i Kina će zajedno prevazići probleme

Dočekujući lidera Kine u ruskom gradu Ufi, predsjednik Vladimir Putin izjavio je da Rusija i Kina mogu zajedničkim radom prevazići sve svoje teškoće.

Putin i kineski predsednik Ksi Jinping su došli u srijedu u Ufu, na dva samita - zemalja trgovinske grupe BRIKS i Šangajske organizacije za saradnju.

 

 

 

Grupa BRIKS obuhvata Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku, a Šangajska organizacija koja se takođe bavi regionalnim bezbjednosnim i političkim pitanjima, kao i privredom, obuhvata i bivše sovjetske republike iz centralne Azije - Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan i Uzbekistana. Iran, Indija i Pakistan su posmatrači.

Samiti dviju organizacija održavaju se u gradu 1.200 kilometara istočno od Moskve u vrijeme kada su privrede Rusije i Kine u teškoćama. Ruska privreda se smanjila i njena valuta je potonula zbog pada cijena nafte i zapadnih sankcija zbog ukrajinske krize, a u Kini, poslije niza godina eksplozivnog rasta tržišta, indeks akcija je u posljednjih mjesec dana opao za 30 odsto.

"Udruženim naporima, bez sumnje ćemo prevazići sve probleme koji su pred nama", rekao je Putin.

Ruski predsjednik je u srijedu imao zasebne sastanke sa ostalim učesnicima samita BRIKS koji počinje danas, kada će se sastati i s predsjednikom Irana, Hasanom Ruhanijem. Dvodnevni samit Šangajske organizacije za saradnju takođe počinje danas.

Aleksej Uljukajev, ruski ministar za ekonomski razvoj, rekao je da finansijska pomoć Grčkoj neće biti razmatrana na samitu BRIKS, i dodao da Grčka nije tražila pomoć od Rusije.

"Naravno, razgovaraće se o situaciji u eurozoni, za šta je okidač problem duga Grčke, jer razvoj situacije u eurozoni stvara rizik za sve učesnike BRIKS", rekao je on, prenijela je novinska agencija RIA Novosti.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније