Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

RTS/Beta/M.L.B.

15. 10. 2024. 07:10 >> 07:10
Čitaj mi:

šef UNIFIL

UN: Napadi na mirovnjake mogli bi biti ratni zločin

Bukte sukobi na Bliskom istoku. Skoro trideset civila poginulo je izraelskim udarima na Džabaliju u Gazi i sjever Libana. U napadu Hezbolahovog drona na bazu IDF-a poginula četiri vojnika, a destine su ranjene. Italija, Britanija, Francuska i Njemačka u zajedničkom saopštenju istakle su da moraju prestati izraelski napadi na mirovnu misiju Ujedinjenih nacija u Libanu.

U potrazi za komandantima Hezbolaha, Izreal je proširio vojnu operaciju sa juga na sjever Libana, uglavnom naseljen hrišćanima.

Izraelske vazduhoplovne snage saopštile su da je ubijen Muhamed Kamel Naim, jedan od šefova Hezbolahove elitne jedinice "Radvan".

Sa druge strane, libanski Crveni krst saopštio je da je tom prilikom poginulo najmanje 18 ljudi.

Libanske vlasti navode da je od početka izrelskih napada broj poginulih porastao na 2.309, dok su 10.782 osobe povrijeđene.

Mirovne snage UN u Libanu (UNIFIL) će zadržati svoje sadašnje položaje u toj zemlji uprkos pozivima Izraela da se pomjere od kako su se pojačale borbe sa Hezbolahom, rekao je noćas šef tih snaga Žan-Pjer Lakrua.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu ponovo je tražio da se "plavi šljemovi" raspoređeni u Libanu povuku sa svojih položaja blizu granice između Izraela i Libana, i da je potpuno netačno da su ih izraelske snage gađale namjerno.

Tenzije između Izraela i UNIFIL-a su porasle posljednjih dana, a pet vojnika UN snaga ranila je izraelska vojska.

"Odlučeno je da UNIFIL zadrži sve svoje položaje uprkos pozivima izraelske vojske da napuste položaje koji su blizu Plave linije " između Libana i Izraela, rekao je Žan-Pjer Lakrua.

"Hoću da naglasim da ta odluka i dalje važi", dodao je francuski diplomata i rekao da je tu odluku odobrio generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

Netanjahu je rekao da će Izrael nastaviti bespoštedno da napada Hezbolah u Libanu, dan poslije najsmrtonosnijeg napada tog proiranskog pokreta na izraelsko tle i poslije gotovo mjesec dana vojne eskalacije. On je ponovio da Hezbolah koiristi položaje UNIFIL-a kao zaštitu odakle napada Izrael.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније