Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.M. [ RTS ]

15. 09. 2024. 07:21 >> 07:21

CIKLON

Nevrijeme u Srednjoj Evropi - u Rumuniji pet osoba stradalo, dio Austrije okovan snijegom

Zemlje Srednje Evrope pogodile su velike poplave. U olujnom nevremenu u istočnoj Rumuniji stradalo je pet osoba. U Češkoj vodostaj dostigao opasne nivoe u desetak oblasti širom zemlje, plaveći kuće i puteve u više gradova i sela. U Poljskoj evakuacije iz predostrožnosti, nadležni upozoravaju da "najgore tek dolazi". Vodostaj Dunava preti Budimpešti i Bratislavi. Upozorenja u Njemačkoj, Austriji i Sloveniji. Na Alpima već pao prvi snijeg. Zabijelilo se i na Jahorini.

Nadležne službe u nekoliko zemalja centralne Evrope upozorile su na snažno nevreme i poplave tokom vikenda u Češkoj, Poljskoj, Austriji, Njemačkoj, Slovačkoj i Mađarskoj, a u međuvremenu na većim nadmorskim visinama već je pao i prvi snijeg.

Nevrijeme je pogodilo 19 mjesta u osam okruga u Rumuniji, pet osoba je stradalo u istočnoj Rumuniji. Jak vjetar je oborio desetine stabala, koja su oštetila automobile i blokirala puteve i saobraćaj u toj zemlji.

Djelove Austrije okovao je snijeg, a na visinama iznad 1.400 metara pao je snijeg visine od preko metar.

"Ono što su u nizijama kiša i poplave, na visinama iznad 1.400 metara, kao što je Obertauern, pao je snijeg visine metar", pišu austrijski mediji.

Zbog obilne kiše u nekoliko regiona u Austriji proglašena je vanredna situacija, a operativni centri proglasili su više desetina opština za područja katastrofe zbog obilnih padavina.

Situacija sa poplavama u Donjoj Austriji pogoršala se u juče u večernjim satima. U Valdfirtelu, oko 120 kilometara sjeverozapadno od Beča, očekuju se poplave, koje se u prosjeku dešavaju svakih 100 godina.

"Naredni sati će biti veliki test za naše hitne službe i brojne sunarodnike. Naročito se u Valdfirtelu očekuju izazovi istorijskih dimenzija", upozorila je guvernerka Donje Austrije Johana Mikl-Lajtner.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније