Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B. [ N1 ]

05. 09. 2024. 21:48 >> 22:07
Čitaj mi:

PRAVNI MANEVAR

Bajdenov sin ponudio nagodbu, ali da ne prizna odgovornost za utaju poreza

Sin američkog predsjednika Hanter Bajden ponudio je danas nagodbu za federalne poreske optužbe za koje se tereti, ali da istovremeno ne prizna odgovornost za ta krivična djela.

Agencija Rojters, koja prati početak suđenja Bajdenu mlađem po optužbama za utaju poreza, objavila je da su se tužioci usprotivili tom, kako je rečeno, neobičnom pravnom manevru.

Za sada nije jasno da li će sudija prihvatiti predlog pravnog tima sina američkog presjednika, ili će odlučiti da nastavi suđenje.

Prethodno je nekoliko američkih medija izvijestilo da sin američkog predsjednika namjerava da promijeni raniji iskaz i da se izjasni krivim.

Bajden mlađi se ranije izjasnio da nije kriv za neizmirivanje 1,4 miliona dolara, dok je istovremeno trošio novac na narkotike, prostituciju i luksuzne predmete.

Riječ je o prvom slučaju u kom se sin aktuelnog američkog predsjednika suočava sa krivičnom prijavom i suđenjem, prenosi Glas Amerike.

Optužen je u decembru 2023, a optužnica je sastavljena nakon opsežne istrage Bajdenovih finansija i poslovnih odnosa.

Bajden je u junu ove godine u državi Delaver osuđen za nezakonitu kupovinu oružja dok je bio korisnik narkotika i žalio se na tu presudu.

U slučaju da žalba bude odbijena, a osude ga po optužbi za utaju poreza, sinu američkog predsjednika prijetila bi oštrija kazna, jer je bi već bio osuđen za jedno krivično djelo.

U slučaju priznanja krivice u procesu za utaju poreza izbjeglo bi se višenedjeljno suđenje, tokom koga bi izvjesno bili objelodanjeni kompromitujući detalji njegovog života, neposredno uoči predsjedničkih izbora 5. novembra.

Bajden, koji je govorio o borbi sa zavisnošću od droge i alkohola, optužen je da nije izmirivao porez od 2016. do 2019, a istovremeno je znatne sume novca trošio na narkotike, pratnju, luksuzne hotele, nekretnine, skupe automobile i odjeću, navedeno je u optužnici.

Očekuje se i da bi tokom suđenja mogli biti objelodanjeni detalji o njegovim vezama sa ukrajinskim industrijskim konglomeratom Burizmom, u vrijeme kada je Džozef Bajden bio potpredsjednik SAD.

Republikanci te njegove aktivnosti označavaju visokom korupcijom, dok Hanter Bajden negira da je tokom poslovanja kršio zakon.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније