Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M. [ Beta ]

03. 09. 2024. 15:13 >> 15:14
Čitaj mi:

U Kongu poginulo 129 osoba tokom pokušaja bjekstva iz zatvora

Najmanje 129 osoba poginulo je u pokušaju bjekstva iz najvećeg zatvora u Kinšasi, glavnom gradu Konga, objavile su danas vlasti, dodajući da je najveći broj stradao u metežu.

Ministar unutrašnjih poslova Žakmen Šabani rekao je rano jutros na mreži X da su zatvorenici pokušali da pobjegnu iz zatvora Makala u ponedjeljak usred požara koji je zahvatio adminstrativnu zgradu i dispanzer.

"Privremeni bilans je 129 mrtvih, uključujući 29 ubijenih iz oružja poslije upozorenja čuvara", rekao je Luko u saopštenju, prenosi Al Džazira. On je dodao da je 59 ljudi povrijeđeno.

Ministar je rekao da je načinjena znatna materijalna šteta, da je u toku sastanak kriznog štaba sa pripadnicima snaga odbrane i bezbjednosti, ali da je situacija sada pod kontrolom.

Zatvor Makala, koji je najveći u zemlji, kapacitet mu je 1.500, držao je oko 12.000 zatvorenika, većina njih čekala je na suđenje, prema najnovijem izvještaju Amnesti Internešenala o Kongu.

Bilo je i ranije pokušaja bjekstva iz tog zatvora, a 2017. godine je u napadu verske sekte oslobođene desetine zatvorenika.

Pucnjava u zatvoru počela je oko ponoći u nedjelju i nastavila se do ponedjeljka ujutro, rekli su zatvorenici. Visoki državni zvaničnik ranije je kazao da je potvrđeno samo dvoje mrtvih tokom incidenta, što su negirali aktivisti za ljudska prava.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније