Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.L.B./Beta

08. 09. 2024. 07:27 >> 07:27

tri najugroženije provincije

Kongo: Vakcinacija protiv majmunskih boginja sljedećeg mjeseca

Vakcinacija protiv majmunskih boginja u Kongu počeće 2. oktobra, pri čemu će se zdravstveni radnici prvo fokusirati na tri najugroženije provincije, saopštili su lokalni zvaničnici.

Odrasli ljudi u provincijama Ekvatur, Južni Kivu i Sankuru biće prvo vakcinisani, rekao je za Asošijeted pres Kris Kacita Osako, koordinator Kongoanskog komiteta za borbu protiv majmunskih boginja.

Ranije ove nedelje prva pošiljka od 100.000 doza vakcina stigla je u Kongo, centar epidemije. Vakcine koju je proizvela danska kompanija Bavarijan Nordik, donirala je Evropska unija preko HERA, agencije za hitna zdravstvena stanja. Danas je isporučeno još 100.000 doza.

Međutim tih ukupno 200.000 doza je samo djelić od tri miliona doza za koje su vlasti rekle da je potrebno da se okonča epidemija majmunskih boginja u Kongu. Zemlje Evropske unije su se obavezale da će donirati više od 500.000 doza, ali rok za njihovu isporuku i dalje je nejasan.

Kongo je izdao hitno odobrenje za vakcinu, koja je već korišćena u Evropi i SAD kod odraslih. Vakcinacija će biti rezervisana za odrasle, a prioritetne ciljne grupe su oni koji su bili u bliskom kontaktu sa zaraženim ljudima i seksualnim radnicima, rekao je novinarima u petak generalni direktor Afričkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti dr Žan Kaseja.

Od početka 2024. godine bilo je 5.549 potvrđenih slučajeva majmunskih boginja širom kontinenta, sa 643 smrtna slučaja, što predstavlja veliki skok infekcija i smrtnih slučajeva u poređenju sa prethodnim godinama.

Slučajevi u Kongu čine 91 odsto od ukupnog broja svih zaraženih. Većina infekcija majmunskim boginjama u Kongu i Burundiju, drugoj najpogođeniji zemlji, je kod djece mlađe od 15 godina.

Afrički centar za kontrolu i prevenciju bolesti i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) pokrenuli su u petak plan za reagovanje na čitavom kontinentu na izbijanje epidemije, tri nedjelje nakon što je SZO proglasila epidemiju majmunskih boginja u 12 afričkih zemalja globalnim vanrednim stanjem.

Evropska agencija za ljekove ispituje dodatne podatke kako bi mogla da ga primeni djeci uzrasta od 12 do 17 godina, što bi se moglo desiti krajem mjeseca, rekao je generalni direktor HERA Loren Mušel.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније