Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B. [ N1 ]

13. 08. 2024. 09:24 >> 09:24
Čitaj mi:

MEĐUNARODNA AGENCIJA

IAEA ne može da utvrdi uzrok požara u nuklearki u Zaporožju

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je da su njeni predstavnici pregledali oštećeni rashladni toranj u nuklearnoj elektrani Zaporožje u Ukrajini, ali da nisu mogli odmah da utvrde uzrok požara koji je izbio tokom vikenda.

Moskva i Kijev međusobno se optužuju za izazivanje požara u ogromnoj neaktivnoj nuklearnoj elektrani u Ukrajini, pri čemu Rusija okrivljuje napad bespilotnim letjelicama, a Ukrajina kaže da se vjerovatno radilo o ruskom nemaru ili podmetanju požara.

Tim IAEA nije pronašao neposredne tragove ostataka drona i procijenio je da je malo vjerovatno da je primarni izvor požara bio u podnožju rashladnog tornja, saopštila je IAEA u izjavi na svojoj internet stranici.

„Tim nije uspio da donese konačne zaključke (o uzroku požara) na osnovu dosadašnjih nalaza i opažanja“, navodi agencija.

Ni Moskva ni Kijev nisu prijavili znakove povišene radijacije.

IAEA je rekla da je šteta najvjerovatnije koncentrisana u unutrašnjosti tornja, na nivou distribucije vodene mlaznice, na visini od otprilike 10 metara.

„Nuklearna bezbjednost elektrane nije ugrožena, jer rashladni tornjevi trenutno nisu u funkciji“, navela je IAEA.

Rusija je zauzela elektranu u Ukrajini nedugo nakon pokretanja invazije punog obima na svog susjeda 2022, koju naziva „specijalnom vojnom operacijom“.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније