Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.M. [ N1 ]

03. 08. 2024. 19:19 >> 19:44

Ubistva i atentati na političare - pet u posljednjih 10 sedmica

U protekla dva i po mjeseca, zabilježeno je pet atentata i pokušaja ubistva svjetskih lidera i političara.


Politički lider Hamasa
, Ismail Hanije, ubijen je u utorak u Teheranu. Prema saopštenju Hamasa, Hanije je ubijen zajedno sa svojim tjelohraniteljem tokom izraelskog napada na njegovu rezidenciju. Hanije je bio u Iranu zbog inauguracije iranskog predsjednika.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei izjavio je da osjećaju odgovornost zbog atentata na Hanijea i da smatraju svojom dužnošću da se osvete Izraelu za njegovu smrt.

Izrael je, pored toga, u srijedu saopštio da je u udaru u Bejrutu ubijen najviši vojni komandant Hezbolaha. Iako je libanska grupa negirala ove optužbe, Tel Aviv je okrivio Hezbolah za raketni napad na Golansku visoravan, koju je Izrael okupirao prije nekoliko decenija, u kojem je poginulo 12 djece.

Vođa vojske Sudana

Vojska Sudana je 31. jula saopštila da je njen vrhovni komandant preživio napad dronom u kojem je poginulo pet osoba tokom vojne ceremonije, javlja AP. Vojska navodi da je njen vrhovni komandant, general Abdel-Fatah Burhan, preživio napad dronom na ceremoniji dodjele vojnih diploma u kojoj je poginulo pet ljudi na istoku zemlje. Napad sa dvije bespilotne letelice dogodio se u Gebajtu, gradu u istočnom Sudanu, nakon što je ceremonija završena.

Sudan je više od godinu dana rastrzan ratom između vojske i moćne paravojne grupe Snage za brzu podršku. Sa borbama u glavnom gradu Kartumu, vojno rukovodstvo uglavnom djeluje iz istočnog Sudana u blizini obale Crvenog mora.

Ukrajinska ultradesna političarka

Ukrajinska ultradesna političarka Irina Farion upucana je 19. jula u Lavovu, u blizini porodične kuće. Farion je nekoliko sati kasnije podlegla povredama u bolnici. Šest dana kasnije, osumnjičeni za njeno ubistvo je priveden. Riječ je o 18-godišnjem mladiću, a ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Ihor Klimenko izjavio je da istraga naginje ka tome da je napadač samo izvršilac zločina, a da se istražuju i drugi mogući motivi.

Farion je radila 30 godina kao profesorka ukrajinskog jezika na Nacionalnom univerzitetu u Lavovu, a krajem prošle godine otpuštena je sa posla nakon izjava u kojima je dovela u pitanje patriotizam pripadnika ukrajinske vojske koji govore ruski i objavljivanja proukrajinskih izjava i privatne imejl adrese studenta na Krimu, što je dovelo do njegovog hapšenja. Njena izjava da ne može nazvati Ukrajincima vojnike koji govore ruski izazvala je bijes 2022. godine. Iako je ukrajinski jedini državni jezik Ukrajine, mnogi stanovnici govore ruski kao prvi jezik, što je nasleđe sovjetske vladavine.

Pokušaj ubistva Donalda Trampa

Pokušaj ubistva, ali i događaj o kojem će se govoriti dugo nakon predstojećih američkih izbora, odigrao se 13. jula (po lokalnom vremenu) u gradu Batleru u Pensilvaniji. Tomas Metju Kruks (20) pucao je u bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trampa (koji je, okrenuvši se u ključnom trenutku i zaradivši samo ranu na uhu, nekoliko dana kasnije zvanično postao predsjednički kandidat Republikanske stranke). U pucnjavi je ubijen Kori Komparator, penzionisani vatrogasac-dobrovoljac, dok je pokušavao da zaštiti svoju porodicu. Teško su ranjena još dva muškarca.

Kruks je, kako navodi CBS, pozivajući se na izvore iz bezbednosnih službi, ubijen 15 sekundi nakon prvog ispaljenog metka. U američkom Senatu otvorena je istraga o bezbednosnim propustima koji su doveli do pokušaja atentata na Trampa. Vršilac dužnosti direktora tajne službe Ronald Rou Mlađi izjavio je na saslušanju u Senatu da je činjenica da je došlo do pucnjave u Batleru „promašaj, na više nivoa“. Direktorka tajne službe Kimberli Čitl podnela je ostavku prošle nedjelje zbog upornih pitanja o bezbjednosnim mjerama na skupu na koje nije uspjela adekvatno da odgovori.

Pokušaj ubistva Roberta Fica

Dok je ovo bio prvi pokušaj ubistva predsjednika ili predsjedničkog kandidata od napada na Ronalda Regana 1981. godine u SAD, sjećanja u Evropi bila su svježija kada je 15. maja do tada anonimni Slovak ispalio više metaka u premijera Roberta Fica. Fico je teško ranjen, ali je nakon intervencije lekara preživio. Dužnostima se vratio početkom jula, dok osumnjičenom za pokušaj ubistva prijeti i optužba za terorizam, saopštio je državni tužilac Slovačke. Zvaničnici Slovačke su prvobitno izrazili uvjerenje da je atentat bio politički motivisan napad pojedinca, da bi kasnije objavili da postoji mogućnost učešća „treće strane u korist počinioca“.

Za napad na njega osumnjičen je malo poznati slovački pjesnik 71-godišnji Juraj Cintula iz mesta Levica. On je pucao iz legalnog pištolja koji je imao kao radnik obezbjeđenja u tržnom centru.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније