Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

P.R. [ Beta ]

20. 07. 2024. 14:59 >> 15:10
Čitaj mi:

50 godina od podjele

Oprečni stavovi kiparskih Grka i Turaka

Predsjednik Kipra Nikos Hirstodulidis je danas rekao da ne "vidi drugu opciju" za Kiprane sem ponovnog ujedinjenja zemlje podijeljena invazijom turskih trupa prije 50 godina.

"Nema druge opcije od ponovnog ujedinjenja", rekao je Hristodulidis novinarima u Nikoziji poslije komemoracije povodom 50. godišnjice podjele i turske okupacije više od trećine sjevernog dijela Kipra.

Kiparsko ostrvo koje je pred obalama Bliskog istoka, podijeljeno je od kada je Turska 20. jula 1974. zauzela sjeverni dio ostrva kao odgovor na državni udar nacionalističkih kiparskih Grka koji su željeli da ga pripoje udaljenoj Grčkoj.

Republika Kipar, jedina međunarodno priznata, vrši vlast samo na južnom dijelu ostrva podijeljenom tampon zonom koja je pod kontrolom UN, od sjevernog dijela Turske Republike Sjeverni Kipar, samoproklamovane i priznate samo od strane Ankare.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan koji je danas u posjeti samoproglašenoj republici na sjeveru ostrva odbacio je mogućnost novih međunarodnih pregovora pod okriljem UN radi ponovnog ujedinjenja Kipra kao dvozonske federacije. Posljednji pregovori pod okriljem UN bili su 2017.

"Mislimo da federalno rješenje nije moguće na Kipru. Nema nikakve dobrobiti za bilo koga da se nastave pregovori kao oni prekinuti u Švajcarskoj" 2017. godine, poslije novog napora UN, rekao je Erdogan u sjevernom dijelu podijeljene Nikozije, pod turskom kontrolom, gdje je došao povodom 50. godišnjice zauzimanja dijela ostrva od strane turskih snaga.

On smatra da kiparsko turska strana treba sa kiparsko grčkom stranom da sjedne da razgovara na jednakom nivou i rekao da je turska strana spremna da pregovara na toj osnovi i dođe do "trajnog mira i rješenja".

"Do sada su se kiparski Turci i Turska žrtvovali, preuzimali rizike i iskreno izrazili želju za nalaženje rješenja", tvrdio je Erdogan.

Posljednji međukiparski pregovori koji se organiziju od 1974. pod okriljem UN da se okonča podjela ostrva, održani su u Krans Montani u Švajcarskoj, i zavšeni neuspjehom 2017.

Turska traži da međunarodna zajednica prizna samoproglašenu Tursku Republiku Sjeverni Kipar, i da se priznaju rješenje sa dvije države i podjela.

Erdogan takođe osuđuje, kako kaže, loše ophođeje prema kiparskim Turcima u grčkom dijelu ostrva, tvrdeći da ih "na jugu maltretiraju, tuku, muče i zatvaraju".

Predsjednik Hristodulidis kaže da Erdogan i njegovi predstavnici krše ljudska prava.

"Šta god radili ili govorili Erdogan i njegovi predstavnici, Turska u okupiranim zonama 50 godina kasnije nastavlja da bude odgovorna za kršenje ljudskih prava cjelokupnog kiparskog naroda i međunarodnog prava", rekao je Hristodulidis.

"Mi znamo vrlo dobro šta želimo, i znamo kako to postići", rekao je on i dao uvjeravanja da želi da učini sve što je moguće da "oslobodi i ponovo ujedini" svoju zemlju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније