Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ Beta ]

09. 07. 2024. 20:10 >> 20:10

Joav Galant

Ministar odbrane Izraela odobrio plan regrutacije ultraortodoksnih Jevreja

Ministar odbrane Izraela Joav Galant odobrio je danas plan za početak regrutacije ultraorotodoksnih Jevreja u izraelsku vojsku, što je potez koji će još više zaoštriti odnose u ionako podijeljenoj vladajućoj koaliciji premijera Benjamina Netanjahua.

Netanjahuova vlada se oslanja na dvije partije ultraortodoksnih Jevreja, koji se oštro protive planovima za regrutaciju, podsjeća Rojters.

Ranije su ultraortodoksni muškarci bili oslobođeni služenja vojske na vjerskoj osnovi, ali sada, posle devet mjeseci rata Izraela i Hamasa u Gazi, izraelska vojska namjerava da ojača svoje redove.

Izraelci po zakonu moraju da služe vojsku, žene 24, a muškarci 32 mjeseca.

Izuzeće od služenja vojnog roka za ultraortodoksne izazvalo je u proteklim mjesecima proteste Izraelaca koji smatraju da rizik borbe u Gazi ne snose svi jednako.

Ultraortodoksni demonstranti su sa svoje strane blokirali puteve pod sloganom "smrt prije regrutacije".

Ministar odbrane Galant se danas sastao sa načelnikom Generalštaba Izraela general potpukovnikom Hercijem Halevijem i potom saopštio da je odobrena preporuka vojske da se naredbe za regrutaciju članova zajednice ultraortodoksnih izdaju narednog mjeseca.

Galant i Halevi su na sastanku rekli da je regrutacija ultraortodoksnih Izraelaca "operativna potreba i kompleksno socijalno pitanje" koje zahtijeva da takvi vojnici održe svoj način života, prenijeli su izraelski mediji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније