Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

P.R. [ Beta ]

07. 07. 2024. 10:54 >> 10:56
Čitaj mi:

Protesti širom Izraela

Obilježava se devet mjeseci od napada Hamasa

Protesti protiv Vlade Izraela počeli su jutros širom zemlje blokiranjem puteva, pozivima na izbore i sporazum o oslobađanju talaca zatočenih u Pojasu Gaze.

Organizatori protesta su najavili da će putevi biti blokirani u različito vrijeme u okviru Dana remećenja, kako su ga nazvali, u cilju da obilježe devet mjeseci od iznenadnog napada Hamasa na jug Izraela, poslije čega je počeo rat.

Protesti su počeli u vrijeme kada i oktobarski napad Hamasa, tačno u 6.29 sati.

Demonstranti su se okupili oko kuće predsjedavajućeg Histadruta, udruženja radničkih sindikata Arnona Ben-Davida, pozivajući ga da proglasi opšti štrajk, prenijeli su izraelski mediji.

Protestuje se i ispred kuća ministara i poslanika i poziva se na izbore.

"Krv je na rukama desničarske vlade", uzvikivali su demonstranti ispred kuće predsjednika izraelskog parlamenta (Kneseta) Amira Ohane.

Aktivisti su se okupili u kibucu Or Haner kraj granice Gaze da puste crne i žute balone obilježavajući devet mjeseci od napada Hamasa 7. oktobra prošle godine.

Baloni su pušteni sa mjesta na kojima su ispisana imena naselja napadnutih tog dana, kada je hiljade palestinskih ekstremista predvođenih islamističkim Hamasom probilo ogradu na granici i napalo južnu izraelsku teritoriju sa kopna, mora i iz vazduha.

Oko 1.200 osoba, većinom civila, je ubijeno tog dana i otet je 251 talac.

Vjeruje se da ih je u Gazi još uvijek zatočeno 116 talaca, ali se zna da neki od njih nijesu živi. Oko 100 ih je pušteno tokom jednonedjeljnog primirja krajem novembra, a četvoro prije toga.

Sedmoro živih su oslobodili izraelski vojnici, a 19 tijela je pronađeno, uključujući tri tijela osoba koje je greškom ubila vojska.

U izraelskim ofanzivama u znak osvete ubijeno je u Gazi više od 38.000 osoba, po podacima tamošnjeg Ministarstva zdravlja, koje ne pravi razliku između civila i boraca, ali se zna da su mnoge žrtve žene i djeca.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније