Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B. [ RSE ]

15. 06. 2024. 22:06 >> 22:06
Čitaj mi:

EU razmatra

Vizna ograničenja i sankcije kao odgovor na gruzijski zakon o "tranim agentima"

Evropska unija (EU) će razmotriti ponovno uvođenje viznog režima za Gruzijce, prema dokumentu koji je procurio, kao odgovor na široko kritikovan zakon o "stranim agentima" koji je usvojio parlament uprkos uličnim protestima i međunarodnim upozorenjima.

Pored suspenzije bezviznog režima EU koji je na snazi od 2017. godine, dokument u koji je imao uvid Radio Slobodna Evropa (RSE) takođe poziva na razmatranje sankcija najvišim zvaničnicima gruzijske vlade, suspenziju finansijske pomoći i druge mjere.

RSE nije mogao odmah dobiti komentar od zvaničnika gruzijske vlade.

Gruzijski parlament, koji je pod kontrolom stranke Gruzijski san, prošlog je mjeseca dao konačno odobrenje za takozvani zakon o "stranim agentima", nadjačavajući veto predsjednice Salome Zurabišvili.

Zakon nalaže da se nevladine organizacije i medijske grupe koje primaju najmanje 20 odsto sredstava izvan zemlje registruju kao organizacije koje "slijede interese strane sile".

Kršenje zakona može rezultirati kaznama u iznosu većem od 9.000 dolara.

Zakon je napravljen po uzoru na sličan u Rusiji, koji je prvobitno donesen 2012. godine, a postepeno je proširen i pooštren kako bi obuhvatio grupe civilnog društva, aktiviste za ljudska prava, medijske organizacije i druge. Zakon je primorao na zatvaranje desetina organizacija i pojedinaca u Rusiji, a aktiviste i novinare natjerao da pobjegnu iz zemlje.

RSE, kao i TV mrežu na ruskom jeziku Current Time i određene dijelove uredničkih servisa Radija Slobodna Evropa rusko Ministarstvo pravde je 2017. proglasilo stranim agentima. RSE je zatvorio svoj ured u Moskvi 2022. godine.

U Gruziji su zakonodavci usvojili zakon iako suočeni sa sve oštrijim upozorenjima iz EU i Sjedinjenih Država.

Prema dokumentu u koji je RSE imao uvid, Evropska komisija, izvršno tijelo EU, razmotriće inicijalno ponovno uvođenje viznih pravila za službenike i diplomate gruzijske vlade.

U slučaju "daljnjeg pogoršanja situacije", kao što je "upotreba nasilja nad demonstrantima" ili "zastrašivanje ili velike nepravilnosti u izbornom procesu", dokument predlaže druge oštrije mjere, uključujući uvođenje viznih pravila za sve Gruzijce.

Inicijalna mjera biće ozbiljnije razmotrena kasnije ove jeseni uoči parlamentarnih izbora zakazanih za kraj oktobra. Stranka Gruzijski san će nastojati da zadrži ili proširi svoj položaj u parlamentu.

Dodatna mjera će biti razmotrena "u slučaju falsifikovanja izbora i ozbiljnog kršenja izbornog procesa", navodi se u dokumentu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније