Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J. [ Beta ]

12. 06. 2024. 10:51 >> 10:52
Čitaj mi:

UN

"Izraelski vojnici i naoružani Palestinci počinili seksualno nasilje tokom rata"

U izvještaju eksperata Ujedinjenih nacija objavljenom danas navodi se da su i izraelske snage i naoružani Palestinci učestvovali u seksualnom i rodno zasnovanom nasilju tokom prvih mjeseci rata između Izraela i Hamasa.

Izvještaj, koji je obuhvatio vrijeme od početnog napada 7. oktobra pa sve do kraja prošle godine, izložio je više slučajeva navodnih kršenja prava i zločina obje strane tokom sukoba.

Nezavisni eksperti su rekli da su izraelske snage i palestinski militanti počinili ratne zločine, dok je za Izrael takođe rečeno da je počinio zločine protiv čovječnosti. Izrael, koji je odbio da sarađuje sa tim tijelom i optužio ga za pristrasnost, odbacio je optužbe.

U izvještaju se tvrdi da su izraelske snage počinile djela uključujući prisilno izgladnjivanje, ubistvo ili namjerno ubijanje, kolektivno kažnjavanje i ciljane napade na civile, kao i da su vojna krila Hamasa i drugih naoružanih palestinskih grupa takođe izvršila namjerna ubistva i maltretiranje civila uz uzimanje talaca.

U njemu se navodi da učestalost, rasprostranjenost i težina seksualnih i rodno zasnovanih zločina nad Palestincima koje su izvršile izraelske snage tokom tog perioda predstavljaju znakove da su neki oblici takvog nasilja "dio operativnih procedura izraelske vojske".

Uprkos negiranju Hamasovog vojnog krila o seksualnom nasilju nad izraelskim ženama, u izvještaju se navodi da su stručnjaci dokumentovali "slučajeve koji ukazuju na seksualno nasilje" nad ženama i muškarcima u blizini mjesta održavanja velikog muzičkog festivala, vojne ispostave i nekoliko kibuca koje su napadači napali 7. oktobra.

Diplomatska misija Izraela u Ženevi odgovorila je da izvještaj "nečuveno i odurno pokušava da povuče lažni znak jednakosti između izraelskih vojnika i terorista Hamasa u vezi sa aktima seksualnog nasilja" i ponovila dugogodišnje tvrdnje o antisemitizmu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније