Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J. [ Beta/N1 ]

10. 06. 2024. 22:41 >> 22:41
1
Čitaj mi:

stara 500 godina

Univerzitet Oksford vraća Indiji bronzanu skulpturu hinduističkog sveca

Univerzitet Oksford u Velikoj Britaniji pristao je da vrati Indiji bronzanu statuu hindu sveca staru preko 500 godina, saopštio je danas univerzitetski muzej Ašmoleon.

Muzej je podsjetio da su se prije četiri godine pojavile tvrdnje da je bronzana figura navodno opljačkana iz jednog hrama u Indiji.

Ašmoleon je saopštio da je kontaktirao indijske zvaničnike 2019. godine nakon što su istraživanja iz foto arhiva pokazala bronzu u hramu u indijskoj državi Tamil Nadu 1957. godine. Muzej je izdao saopštenje u kojem se navodi da je univerzitetsko veće podržalo vraćanje predmeta u martu.

Muzej je saopštio da je kupio statuu u Sotbiju 1967. godine, ali tvrdi da ne zna kako ju je kolekcionar dr Dž.R. Belmont originalno nabavio.

Planirana repatrijacija dolazi usred pritiska stranih vlada, uključujući vlade Nigerije, Egipta i Grčke, kao i starosjedelačke narode od Sjeverne Amerike do Australije, koji žele da povrate dragocjene predmete koji su opljačkani ili stečeni sumnjivim putevima. Oksford je prije dve godine već pristao da vrati skoro 100 beninskih bronzanih panela nigerijskoj vladi koje su opljačkane 1897. godine kada su britanski vojnici napali i okupirali Benin Siti dok je Britanija širila svoj uticaj u zapadnoj Africi.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније