Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Mina biznis/ M.L.B.

08. 06. 2024. 08:29 >> 08:32
Čitaj mi:

ECB

Lagard: Borba protiv visoke inflacije još nije gotova

Borba Evropske centralne banke (ECB) protiv inflacije još nije gotova i zvaničnici moraju ostati na oprezu, iako su ove sedmice snizili troškove zaduživanja, saopštila je njena predsjednica, Kristin Lagard.

“Vidimo napredak na mnogim frontovima. Ali, još je dalek put dok se inflacija ne istisne iz ekonomije”, navela je Lagard u članku objavljenom u raznim evropskim novinama, uključujući austrijski Der Standard.

Kreatori politike smanjili su kamatne stope s njihovih rekordnih četiri odsto na 3,75 odsto, jer se eurozona kocka da je inflaciona kriza na kontinentu pod kontrolom, prenosi SEEbiz.

ECB je povećao svoja predviđanja za inflaciju u naredne dvije godine.

Projektovana je inflacija u prosjeku od 2,5 odsto ove godine, što je više od prethodnih procjena od 2,3 odsto, a naredne godine iznosila bi 2,2 odsto, što je povećanje od dva odsto.

Do toga dolazi jer je inflacija u eurozoni pala na 2,6 odsto, s vrhunca od 10,6 odsto u oktobru 2022, iako je porasla s 2,4 odsto u aprilu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније