Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.B. [ RTS ]

02. 06. 2024. 08:55 >> 08:56
Čitaj mi:

ZABILJEŽEN PORAST SMRTNIH SLUČAJEVA

U Hondurasu vanredno stanje zbog denga groznice

Honduras je proglasio vanrednu zdravstvenu situaciju nakon što je zabeležen porast hospitalizacija i smrtnih slučajeva od denga groznice.

Od početka godine je u Sjevernoj i Južnoj Americi zabilježeno više od 8,6 miliona slučajeva denga groznice, što je dvostruko više od broja slučajeva cele prošle godine.

Honduras je proglasio vanrednu zdravstvenu situaciju nakon što je zabilježen porast hospitalizacija i smrtnih slučajeva od denga groznice, objavilo je Ministarstvo zdravlja te zemlje.

Vlada je naložila zdravstvenim zvaničnicima da preduzmu sve neophodne radnje, uključujući primjenu mjera prevencije i kontrole i identifikaciju sredstava za upravljanje epidemijom, prenosi Si-En-En.

Ministarstvo zdravlja Hondurasa prijavilo je 23.037 sumnjivih slučajeva denga u prvih 20 nedjelja ove godine, što je među najvećim brojevima u Sjevernoj i Južnoj Americi, prema podacima koje je prikupila Panamerička zdravstvena organizacija.

Čitav region je već prijavio više od 8,65 miliona slučajeva u prvih pet mjeseci 2024. godine, skoro duplo više od više od 4,5 miliona slučajeva prijavljenih u cijeloj 2023. godini, što je bio rekord u to vrijeme.

Samo u Brazilu registrovano je 7,2 miliona slučaja, dok Centralna Amerika i Karibi počinju da ulaze u vrhunac sezone denga groznice, prema podacima PAHO.

"Honduras je ušao u zonu epidemije zbog porasta slučajeva u svim djelovima zemlje, kao i zbog broja primljenih pacijenata u sve bolnice u zemlji zbog ove bolesti", saopštilo je u petak ministarstvo zdravlja Hondurasa.

PAHO i Svjetska zdravstvena organizacija preporučuju da zemlje u tim oblastima "usvoje neophodne mjere za pripremu odgovora na porast denga groznice, uključujući organizaciju zdravstvenih usluga kako bi se obezbijedilo adekvatno kliničko upravljanje, prevencija komplikacija i izbjeglo zasićenje specijalizovanih usluga njege".

Denga je virus koji prenose komarci i koji se širi uglavnom preko komarca Aedes aegipti, koji je takođe prenosilac i nekoliko drugih virusa, kao što su žuta groznica, čikungunja i zika, prema Američkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Izaziva simptome slične gripu i može dovesti do smrti u ekstremnim slučajevima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније