Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B. [ RSE ]

21. 05. 2024. 23:00 >> 22:57
Čitaj mi:

BEZ ISPITIVANJA TROVANJA

Sud odbio još jednu žalbu zatvorenog kritičara Kremlja Kara-Murze

Moskovski sud je danas odbio žalbu koju je zatvoreni kritičar Kremlja Vladimir Kara-Murza podnio nakon što je niži sud odbio da razmotri njegovu tužbu protiv ruskog Istražnog odbora, jer nije u potpunosti istražio slučajeve njegovog trovanja.

"Apsolutno me ne čudi što niko neće da istraži pokušaje ubistava opozicionih političara u sadašnjoj Rusiji, uključujući ubistva Borisa Njemcova i Alekseja Navalnog”, rekao je Kara-Murza nakon presude.

Uzorci tkiva koje su njegovi rođaci prokrijumčarili iz Rusije u Sjedinjene Američke Države predani su FBI-u, koji je istražio slučaj kao "namjerno trovanje".

Laboratorije američke vlade takođe su sprovele opsežne testove na uzorcima, ali dokumenti koje je objavilo Ministarstvo pravosuđa sugerišu da nisu uspjeli da dođu do konačnog nalaza.

Kara-Murzin advokat uputio je zahtjeve Istražnom odboru da ispita oba trovanja, ali su ti zahtjevi odbijeni.

Kremlj je negirao bilo kakvu umiješanost u incidente.

Moskovski sud u odbacio je Kara-Murzinu tužbu za nedjelovanje protiv Istražnog odbora u februaru ove godine.

Kara-Murza (42), koji ima ruski i britanski pasoš, prvobitno je uhapšen u aprilu 2022. nakon povratka u Rusiju iz inostranstva i optužen za neposlušnost policajcu.

Kasnije je optužen za diskreditovanje ruske vojske. Ta optužba proizlazi iz ruske invazije na Ukrajinu 2022. i pritiska Kremlja da iskorijeni kritike na tu temu.

Naknadno je dodatno optužen za izdaju zbog izjava koje je dao u govorima izvan Rusije u kojima je kritikovao politiku Kremlja.

U aprilu prošle godine Kara-Murza je proglašen krivim po svim točkama optužnice i osuđen na 25 godina zatvora. On i njegove pristalice odbacuju optužbe kao politički motivisane.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније