Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

P.R. [ Beta ]

21. 05. 2024. 13:43 >> 13:42
Čitaj mi:

zahtjev tužioca MKS

Francuska i Belgija podržale hapšenje lidera Izraela i Hamasa

Francuska i Belgija su objavile odvojena saopštenja u kojima podržavaju zahtjev najvišeg svjetskog krivičnog suda za naloge za hapšenje lidera Izraela i Hamasa.

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda (MKS) Karim Kan je optužio izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, ministra odbrane Joava Galanta i tri lidera Hamasa Jahju Sinvara, Muhameda Deifa i Ismaila Hanijea za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti u Pojasu Gaze i u Izraelu.

Iako Netanjahu i Galant nijesu suočeni s neminovnim hapšenjem, jučerašnje saopštenje je simbolični udarac koji je produbio izolaciju Izraela zbog rata u Gazi, navodi AP.

"Francuska podržava Međunarodni krivični sud, njegovu nezavisnost i borbu protiv nekažnjavanja u svim situacijama", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Francuske kasno sinoć.

"Zločini počinjeni u Gazi moraju se progoniti na najvišem nivou bez obzira na počinioce", objavila je otprilike u isto vrijeme belgijska ministarka spoljnih poslova Hađa Lahbib.

Netanjahu i drugi izraelski lideri su osudili potez tužioca MKS kao sramotan i antisemitski.

Predsjednik SAD Džozef Bajden je takođe kritikovao tužioca i branio pravo Izraela da se suprotstavi Hamasu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније