Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ Beta ]

17. 03. 2024. 15:17 >> 15:17

šolc

"Potencijalni napad na Rafu otežaće postizanje regionalnog mira"

Njemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas, posle razgovora sa jordanskim kraljem Abdulahom u Akabi, da će veliki broj civilnih žrtava, kao posljedica eventualnog izraelskog napada na grad Rafu u Gazi, veoma otežati postizanje regionalnog mira.

On je najavio da će to biti jedna od glavnih tema u razgovoru sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom, kasnije danas u okviru Šolcove posjete regionu.

Na brzinu dogovorenim razgovorima prethodilo je Netanjahuovo odobrenje plana za ofazivu na Rafu u petak, navode izraelski mediji.

Šolc je ocijenio da bi sada trebalo osigurati dugotrajni prekid vatre, prenijele su agencije.

"To bi nam omogućilo da spriječimo da se desi takva kopnena ofanziva", rekao je njemački kancelar.

Na pitanje da li je spreman da izvrši pritisak na Netanjahua da zaustavi napad Šolc je odgovorio da je vrlo jasno da se mora učiniti sve da situacija ne postane gora nego što jeste.

"Izrael ima svako pravo da se brani. U isto vrijeme ne može biti da su oni u Gazi koji su pobjegli u Rafu, pod direktnom prijetnjom svake vojne akcije i operacije koja se tamo preduzima", rekao je Šolc.

Izraelska vojska planira da uđe u Rafu kako bi navodno eliminisala poslednje uporište Hamasa.

Izrael vjeruje da su neki taoci i lideri Hamasa u Rafi. U februaru su iz jednog stana u tom gradu specijalne izraelske snage oslobodile dva izraelska taoca.

Više od polovine stanovnika Gaze je pobjeglo u Rafu tokom rata izazvanog napadima Hamasa na jug Izraela 7. oktobra.

U ofanzivi na Gazu koja je uslijedila raseljena je većina od 2,3 miliona stanovnika, ubijene su hiljade civila, a uslijedila je nestašica hrane vode i ljekova.

Šolc nije direktno odgovorio na pitanje da li će Njemačka reagovati na ofanzivu velikog obima u Rafi, na primjer ograničenjem izvoza njemačkog oružja u Izrael.

Njemačka je jedan od najlojalnijih saveznika Izraela, uz SAD i stalno podržava pravo te zemlje da se brani i ističe njemačku dužnost da joj drži stranu, u znak iskupljenja za nacistički Holokaust u prošlom vijeku, u kojem je ubijeno šest miliona Jevreja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније