Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

RTS/Agencije/RTCG Portal [ R.B. ]

28. 02. 2024. 11:11 >> 20:33

145. DAN RATA

U Gazi poginulo 29.954 ljudi, u prethodna 24 sata 76 žrtava

Rat Izraela i Hamasa - 145. dan. IDF su pojačale operacije u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali u posljednja 24 sata. Oko Golanske visoravni intenzivirani su sukobi Hezbolaha i izraelske vojske. Predsjednik SAD Džozef Bajden kaže da će Izrael izgubiti međunarodnu podršku ako ne ublaži stav o ratu u Gazi. Sa druge strane, izraelski premijer Benjamin Netanjahu navodi da Amerikanci opravdavaju borbu protiv Hamasa. Bez pomaka u pregovorima o prekidu vatre i puštanju talaca, tvrdi Katar.

NAJVAŽNIJE VIJESTI

20:33


U Gazi od početka sukoba ubijeno skoro 30.000 Palestinaca

U Pojasu Gaze je, u posljednja 24 sata, ubijeno 76, a ranjeno 110 Palestinaca, saopštilo je Ministarstvo zdravlja te palestinske enklave.

Kako prenosi Anadolija, broj ubijenih Palestinaca u Pojasu Gaze, od početka rata, dosegao je 29.954.

Iz Ministarstva zdravlja kojim rukovodi Hamas, javili su da je broj ranjenih u sukobima 70.325.

Oni su istakli da pod ruševinama i pored puta ima još mrtvih, ali zbog prepreke izraelskih snaga, medicinski timovi i službenici civilne odbrane ne mogu da dođu do tijela.

Sukobi u Pojasu Gaze počeli su nakon prekograničnog napada Hamas na Izrael, 7. oktobra.

Опширније

11:00

Ministartvo zdravlja Hamasa objavilo je danas da su u pojasu Gaze poginule 29.954 osobe od početka rata između Izraela i tog palestinskog islamistilkog pokreta.

Kako je saopšteno, u prethodna 24 časa poginulo je 76 osoba.

Ukupno je od početka sukoba 7. oktobra ranjeno 70.325 ljudi, saopštilo je Ministarstvo u svom najnovijem bilansu nastradalih.

Опширније

09:10

Predstavnici Hamasa i Fataha sastaće se 29. februara u Moskvi kako bi razgovarali o formiranju ujedinjene palestinske vlade i obnovi Gaze, izvijestila je ruska agencija RIA, pozivajući se na palestinskog ambasadora u Rusija.

Zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Mihail Bogdanov potvrdio je da je za sjutra zakazan sastanak Hamasa i Fataha u Rusiji.

Опширније

08:10


Jemenski Huti saopštili su da mogu da preispitaju raketne i napade dronovima na međunarodne brodove u Crvenom moru, tek kada Izrael okonča "agresiju" u Pojasu Gaze.

Na pitanje da li će napadi biti zaustavljeni ako se postigne sporazum o prekidu vatre, portparol Huta Mohamed Abdulsalam rekao je da će se situcija ponovo procjenjivati kada se opsada Gaze završi, kao i kada bude omogućena slobodna isporuka pomoći.

"Neće biti zaustavljanja bilo kakvih operacija koje pomažu palestinskom narodu, osim kada stane izraelska agresija i opsada Gaze", rekao je Abdulsalam.

Опширније

08:01

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su još dva izraelska vojnika stradala u borbama u Pojasu Gaze.

Ukupni broj stradalih izraelskih vojnika od početka kopnene ofanzive porastao je na 242.

Опширније

07:57

Američka vojska je saopštila je da su njeni avioni, uz asistenciju ratnog broda, oborili pet ofanzivnih dronova u Crvenom moru koji su lansirani iz područja pod kontrolom jemenskih Huta.

Bespilotne letjelice "predstavljale su neposrednu pretnju trgovačkim brodovima i američkoj mornarici, kao i koalicionim brodovima u regionu", navodi se u saopštenju američke Centralne komande.

Опширније

06:48

Izraelska vojska nastavila je operacije širom Pojasa Gaze, kao i na Zapadnoj obali – gdje su prethodnog dana poginula trojica Palestinaca, a uhapšeno 30 radnika u gradu Barta, južno od Dženina.

U graničnom području Libana i Izraela, oko Golanske visorovni, traju naizmjenična gađanja Hezbolaha i Izraelskih odbrambenih snaga (IDF). Hezbolah je ispalio na desetine raketa na planinu Meron i Sjevernu i Zapadnu Galileju. IDF je uzvratio udarom na južni Liban.

Izvan Pojasa Gaze, zaoštravaju se odnosi Sjedinjenih Država i Izraela.

Опширније

06:33

Američki predsjednik Džozef Bajden poručio je vladi Benjamina Netanjahua da će izgubiti međunarodnu podršku ukoliko ne ublaži stav o ratu u Gazi. Izraelski premijer – uz sve češća suprotstavljanja stavovima zvaničnog Vašingtona – tvrdi da Amerikanci većinski opravdavaju borbu protiv Hamasa.

U Dohi se vode pregovori o prekidu vatre između IDF-a i Hamas i sporazumu o taocima, a ministarstvo spoljnih poslova Katara navodi da trenutno "nema pomaka", iako postoji "snažan pritisak" da obje strane prihvate sporazum iz Pariza.

Širom Izraela juče su održani opštinski izbori na kojima je glasalo blizu 50 odsto građana, što je pad od šest do sedam odsto u odnosu na izbore iz 2018. godine.

Опширније

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније