Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ Agencije ]

22. 02. 2024. 21:08 >> 21:11

U ODNOSU NA PROŠLU GODINU

Smanjena plovidba kroz Suecki kanal zbog učestalih napada na brodove u Crvenom moru

Plovidba kroz Suecki kanal smanjena je u januaru za 42 odsto u odnosu na najprometniji mjesec u 2023. godini zbog učestalih napada na brodove u Crvenom moru, objavila je Agencija Ujedinjenih nacija za trgovinu i razvoj (UNCTAD).

Kroz Suec je u januaru prošlo 1.338 brodova, što je 42 odsto manje nego u maju prošle godine. Identičan pad zabilježen je i kada je riječ o plovidbi kroz Panamski kanal zbog suše koja je snizila nivo vode, navodi se u saopštenju, uz napomenu da je tranzit kroz Suecki kanad smanjen u poslednja dva mjeseca, dok se u Panamskom kanalu smanjuje već dvije godine, prenosi Hina.

Jemenski pokret Ansar Alah napada brodove povezane s Izraelom u Crvenom moru, zahtijevajući obustavu izraelskih vojnih opracija u okupiranom Pojasu Gaze i dostavu humanitarne pomoći Palestincima.

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija uzvratili su napadima na mete u Jemenu, a pokret je odgovorio uvrštavanjem na popis meta američke i britanske brodove.

Zbog rizika od napada brojni komercijalni brodovi sada obilaze Crveno more i plove oko Rta dobre nade, navodi UNCTAD, ističući da je do sredine februara na tu mnogo dužu rutu preusmjereno 586 kontejnerskih brodova.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније