Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

М.М.Љ. [ Agencije ]

27. 11. 2023. 20:33 >> 21:54

POSLjEDNjI DAN PRIMIRJA

Odluka o produženju primirja nije konačna

Četvrti dan primirja izrelske vojske i Hamasa. Razmijenjeno još 17 izraelskih talaca i stranih državljana za 39 palestinskih zatvorenika. Hamas je voljan da oslobodi još talaca, ali traži puštanje više palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora. Benjamin Netanjahu kaže da je otvoren za produžetak prekida vatre. Sa druge strane, naglašava da će se, po okončanju primirja, kopnena operacija nastaviti "u punoj snazi".

 

  • Druga grupa od 39 Palestinaca puštena je iz izraelskih zatvora u okviru sporazuma o primirju.
  • Hamas drži još 195 osoba, od toga su 27. djeca.
  • Voljni su da u produženom primirju oslobode još talaca, ali traže puštanje većeg broja zarobljenih Palestinaca.
  • Trećina stanovnika u Gazi nije dobila osnovne potrepštine iako je ušlo 120 kamiona pomoći
  • Od početka rata, izraelska vojska bacila je 40.000 tona bombi na Gazu.
  • Raseljeno je 80 odsto stanovništva.

 NAJVAŽNIJE INFORMACIJE:

Hirurg: Najmanje 700 djece podvrgnuto amputacijama udova od početka rata u Gazi

Britansko-palestinski hirurg Gasan Abu Sita, koji je liječio pacijente u bolnicama u Gazi, izjavio je danas da je između 700 i 900 djece bilo podvrgnuto amputacijama udova od početka sukoba 7. oktobra.

„Moja procjena je da sada ima između 700 i 900 djece kojima su amputirani udovi, od kojih je nekima amputirano više udova", rekao je Abu Sita na konferenciji za medije po povratku u London.

On je naveo da osjeća krivicu zbog toga što je otišao iz Gaze, dodavši da su neke njegove kolege ubijene otkako je napustio tu oblast.

Abu Sita je odbacio tvrdnje Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) da palestinska militantna grupa Hamas ima komandni centar ispod bolnice Al Šifa.

„Radio sam u Šifi tokom svakog rata od 2009. godine. Ni u jednoj fazi nisam vidio nikakve naznake da postoji nešto drugo osim tipične, jedva funkcionalne, državne bolnice trecćeg svijeta", rekao je hirurg.

IDF: U toku oslobađanje četvrte grupe talaca, odluka o produženju primirja nije konačna

Portparol IDF-a Daniel Hagari, rekao je da oslobađanje četvrte grupe talaca "u toku".

Takođe kaže da odluka o produženju privremenog prekida vatre sa Hamasom još nije donijeta.

"Dogovaramo se preko posrednika danonoćno. Ništa nije konačno dok se zaista ne dogodi. Stvari napreduju, ali je potrebno strpljenje", rekao je Hagari.

Bajden: U kontaktu sam sa regionalnim liderima, mora da se ispoštuje dogovor

Američki predsjednik Džozef Bajden izjavio je danas da ostaje u kontaktu sa liderima Katara, Egipta i Izraela, kako bi se uverio da se implementira svaki aspekat dogovora Izraela i Hamasa o primirju.

"Konstantno sam tražio pauzu u borbama kako bi se ubrzala i proširila humanitarna pomoć za Pojas Gaze i omogućilo oslobađanje talaca", naveo je Bajden na platformi X (Tviter).

Bijela kuća je poručila da će Bajden nastaviti da radi da se prekid vatre između Izraela i Hamasa produži na više od dva dana.

Nešto ranije u toku dana, katarsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je prekid vatre u Pojasu Gaze produžen za još dva dana.

"Postignut je dogovor da se humanitarno primirje produži za dodatna dva dana u Pojasu Gaze", navodi se u objavi na platformi Iks.

Palestinska militantna grupa Hamas potvrdila je da je pristala na dogovor koji je postignut uz posredovanje Egipta i Katara.

U Pojas Gaze ušle cisterne sa gorivom i 200 kamiona sa humanitarnom pomoći

Izrael je saopštio da su četiri tankera sa gorivom danas ušla u Pojas Gaze, u skladu sa sporazumom o primirju.

Pored toga, 200 kamiona sa hranom, vodom, opremom za sklonište i medicinskim potrepštinama ulazi u enklavu.

Produžen dogovor o produženja primirja

Katar je objavio da je postignut dogovor o produženju primirja između Izraela i Hamasa za dva dana, prenosi BBC.

Prethodno dogovoreno primirje trebalo je da istekne posle današnjeg dana, piše BBC.

Katar je posredovao u razgovorima između Izraela i Hamasa.

Rojters: Blizu dogovor o produženju primirja

 Egipatski, katarski i američki pregovarači blizu su postizanja sporazuma o produženju primirja koje ističe do kraja dana.

Kako navodi Rojters, još se razgovara o dužini produženja prekida vatre i o tome koji će zatvorenici biti oslobođeni na osnovu njega, rekla su tri egipatska bezbjednosna izvora.

Hamas traži još četiri dana primirja, dok je Izrael za produženje iz dana u dan, uz nastavak pregovora o tome koji će palestinski zatvorenici biti oslobođeni, dodali su izvori Rojtersa. 

UN poziva na nastavak pregovora o primirju

Portparol generalnog sekretara UN Antonija Gutereša rekao je da se "dijalog koji je doveo do sporazuma mora nastaviti" - i ponovio svoj poziv na "potpuni humanitarni prekid vatre, za dobrobit naroda Gaze, Izraela i šireg regiona".

Portparol je dodao da je organizacija povećala humanitarnu pomoć koja je stigla u Gazu u posljednja četiri dana, ali te zalihe "jedva da se registruju u odnosu na ogromne potrebe 1,7 miliona raseljenih ljudi".

Gutereš je ponovio pozive da se preostali taoci oslobode "odmah i bezuslovno".

On je pozvao sve države da "iskoriste svoj uticaj da okončaju ovaj tragični sukob" i da podrže korake ka "jedinoj održivoj budućnosti regiona: rješenju sa dvije države , sa Izraelom i Palestinom koji žive jedni pored drugih, u miru i bezbjednosti".

Izrael dobio listu posljednjih 11 talaca koji će biti oslobođeni

Četvrtog, posljednjeg dana dogovorenog primirja Izrael je dobio listu posljednjih 11 talaca koji bi danas trebalo da budu oslobođeni, nakon 52 dana provedena u zatočeništvu Hamasa.

Palestinska militantna organizacija obavezala se u okviru dogovora o prekidu vatre da oslobodi ukupno 50 žena i djece koji su kidnapovani u Gazi, u zamjenu za oslobađanje 150 Palestinaca iz izraelskih zatvora, osim u slučaju da dogovor bude produžen pod novim uslovima.

Demonstranti blokirali Menhetenski most, traže trajan prekid vatre

Više od 1.000 propalestinskih demonstranata i pripadnika jevrejskih ljevičarskih organizacija, blokiralo je u nedjelju na dva sata Menhetenski most u Njujorku pozivajući na trajni prekid vatre između Izraela i Hamasa.

Saobraćaj je bio zaustavljen u oba pravca, a policija je savjetovala vozačima da koriste alternativne pravce, prenijeli su američki mediji.

Kako je objavljeno na nalogu grupe ''Jevreji za rasnu i ekonomsku pravdu'', demonstranti su uzvikivali parole kao što su: "Prekid vatre odmah, ne genocidu" i "Predsjedniče Bajden, izaberite stranu".

Među organizatorima protesta su i organizacije ''Jevrejski glas za mir'' i ''Rabini za prekid vatre''.

Hamas je pustio još 17 talaca, među kojima su tri strana državljana. Među oslobođenima je i četvorogodišnja Abigejl Idan koja je ostala bez oba roditelja u napadu palestinske paravojske 7. oktobra.

Abigejl ima dvostruko, američko i izraelsko državljanstvo. Predsjednik SAD Džozef Bajden zahvalio je katarskom emiru, šeiku Tamimu bin Hamadu el Taniju na posredovanju koje je pomoglo oslobađanju.

Posljednji dan primirja

Druga grupa od 39 Palestinaca puštena je iz izraelskih zatvora u okviru sporazuma o primirju.

Hamas drži još 195 osoba, od toga su 27. djeca. Voljni su da u produženom primirju oslobode još talaca, ali traže puštanje većeg broja zarobljenih Palestinaca.

Na okupiranoj Zapadnoj obali, održan je masovni doček nove grupe od 39 Palestinaca oslobođenih iz izraelskih zatvora.

Benjamin Netanjahu rekao je da je američkom predsjedniku Džozefu Bajdenu da je otvoren za produžetak sadašnjeg primirja, ali da će, kada se ono završi, kopnena operacija vojske nastaviti "u punoj snazi."

Pauza u borbama prilika je da se dostavi prijeko potrebna humanirna pomoć. Trećina stanovnika nije dobila osnovne potrepštine. Još 120 kamiona pomoći prešlo je iz Egipta u Gazu, uključujući četiri sa gorivom i plinom. Ogromni su redovi ispred benzinskih stanica.

Izraleska vojska ponovo je upozorila Palestince da ne putuju u sjeverni dio Gaze, što je najava još jačih borbi kada se primirje završi.

U Dženinu i Nablusu na Zapadnoj obali Izraelci nastavljaju racije, stradalo je osmoro Palestinaca. Od početka rata, izraelska vojska bacila je 40.000 tona bombi na Gazu. Raseljeno je 80 odsto stanovništva.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније