Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Бета [ R.B. ]

21. 11. 2023. 11:10 >> 11:10

PODRŠKA BERLINA

Njemački ministar odbrane stigao u nenajavljenu posjetu Kijevu

Njemački ministar odbrane Boris Pistorijus stigao je danas u nenajavljenu posjetu Kijevu da bi ponovo potvrdio podršku Berlina Ukrajini u njenoj borbi protiv ruske vojske.

Njemačka je druga po pruženoj vojnoj pomoći Ukrajini poslije SAD. Ona nastoji da pruži uvjeravanja Kijevu o nastavku pomoći pošto se Ukrajina zabrinula o daljoj podršci saveznika zaokupljenih izbijanjem rata između Izraela i palestinskog Hamasa.

"Ponovo sam ovdje prvo da obećam dodatnu pomoć, ali takođe da izrazim našu solidarnosti i naše duboke veze kao i naše divljenje za hrabru borbu koja se ovdje vodi", rekao je Pistorijus kada je položio cvijeće na trgu u centru Kijeva.

Pistorijus je stigao u Kijev vozom i treba da razgovara sa svojim ukrajinskim kolegom kao i sa predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Njegova posjeta dolazi u vrijeme kada jačaju ruski vazdušni napadi na Ukrajinu i kada se Kijev priprema za povećanje ruskih napada na energetske instalacije zemlje tokom zime.

Ovo je druga Pistorijusova posjeta Kijevu od kada je postao ministar odbrane početkom godine, a dolazi dan poslije takođe nenajavljene posjete američkog ministra odbrane Ukrajini Lojda Ostina.

Pistorijus je položio vijenac na trgu gdje su hijade ljudi demonstrirale nedjeljama prije deset godina da traže demokratske reforme, a tokom dana treba i da posjeti centar za vojnu obuku.

Poslije prvobitnog oklevanja Njemačka je znatno povećala svoju podršku Ukrajini od početka ruske invazije, i isporučila je Kijevu veliku količinu raznog oružja od tenkova i sistema protivvazduhoplovne odbrane do municije.

Taj rat je takođe podstakao njemačku vladu da finansira jačanje njemačkih oružanih snaga i kancelar Olaf Šolc je najavio da će fond od 100 milijardi evra biti izdvojen za tu svrhu.

Od početka rata između Izraela i Hamasa Njemačka je čvrsto podržala Izrael u borbi protiv tog palestinskog islamističkog pokreta ali Šolc je obećao da će Njemačka nastaviti da pomaže Kijev "koliko god to bude bilo potrebno".

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније