Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

А.М. [ N1 ]

17. 11. 2023. 23:02 >> 12:27

ŽELE SMJENU SANČEZA

Penzionisani oficiri pozivaju na puč

Udruženje španskih penzionisanih vojnih oficira pozvalo je španske oružane snage da organizuju puč, kako bi smijenili premijera Pedra Sančeza i obezbijedili nove parlamentarne izbore, prenio je britanski Tajms.

U tekstu koji je objavljen na sajtu tog udruženja ne otkrivaju se imena 50 potpisnika, koji navode da su „zabrinuti za budućnost Španije“ i kritikuju kontroverzni sporazum o amnestiji, koji je Sančez sklopio sa katalonskim separatistima kako bi zadržao vlast.

Insistiraju na tome da se ukida jednakost pred zakonom brisanjem zločina iz 2017, kada su separatisti organizovali nelegalni referendum o nezavisnosti Katalonije.

Donijeta „isključivo zbog ličnog interesa“ Sančeza, amnestija „ostavlja vladavinu prava bespomoćnom, jer poništava izrečene kazne i postupke koji se vode protiv kriminalaca koji su bili protagonisti navedenog državnog udara“, tvrde penzionisani oficiri, prenosi Index.

Potpisnici citiraju španski ustav, u kojem stoji da oružane snage moraju garantovati suverenitet i nezavisnost Španije, kao i odbranu njenog teritorijalnog jedinstva i ustavnog poretka, koji je „u ozbiljnoj opasnosti zbog nedostatka sudske nezavisnosti, nejednakosti građana pred zakonom i mogućeg raspada jedinstva španske nacije“.

„Tražimo od odgovornih za odbranu ustavnog poretka razrješenje premijera i raspisivanje opštih izbora“, navodi se u proglasu.

Španski mediji otkrili su imena nekih potpisnika i među njima su penzionisani generali, pukovnici i potpukovnici.

Tim povodom oglasila se Aina Vidal, portparolka ljevičarske partije Sumar, koja je koalicioni partner Sančezovih socijalista, izjavom da „krajnja desnica pokušava da stvori strah i zbunjenost“.

Opoziciona Narodna stranka pozvala je na još jedan masovni protest protiv sporazuma o amnestiji sjutra u Madridu, dok je stranka radikalne desnice Voks saopštila da je dogovor o amnestiji „državni udar“.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније