Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Ч.Ј. [ Beta ]

22. 09. 2023. 14:41 >> 14:40

EUROPOL

U Španiji razbijena kriminalna mreža koju su vodila dvojica Albanaca

Španska policija je, uz pomoć EUROPOL-a, razbila kriminalnu mrežu umiješanu u trgovinu drogom i pranje novca stečenog kriminalom, objavila je Agencija Europske unije za sprovođenje zakona (EUROPOL).

Istraga je započela 2021. godine, na osnovu izvještaja EUROPOL-a, što je dovelo do identifikovanja organizacije za krijumčarenje droge.

Kriminalna grupa, kako se navodi u saopštenju, predvođena albanskim državljanima, bavila se proizvodnjom i prometom marihuane, ali je i organizovala pranja novca za organizacije za trgovinu drogom.

Koristili su "hawala sistem" bankarstva (odnosi se na mnoge vrste neformalnog prenosa novca koji ne uključuju fizički prenos gotovine) dok su blisko sarađivali s kineskim državljanima.

Ove osobe vršile su transfere i sakrivali velike svote novca od prodaje droge. Time su se finansirale nove kriminalne radnje, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, kriminalnu mrežu predvodila su dvojica albanskih državljana, od kojih je jedan bio vođa, dok je drugi imao ulogu poručnika i računovođe.

Dana 17. jula ove godine 27 osoba je uhapšeno je nekoliko lokacija u Španiji.

U akciji su zaplijenjeni luksuzni satovi i nakit u vrijednosti većoj od 400.000 eura, vrhunski automobili, kodirani mobilni telefoni i 615.000 eura u gotovini.

Prema navodima istražitelja, kriminalna mreža je u manje od godinu dana, između maja 2020. i marta 2021, oprala novac vrijedan više od 65 miliona eura iz aktivnosti trgovine drogom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније