Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Дијана Драшковић, ТВЦГ

10. 08. 2023. 06:41 >> 09:11

DEMINERI NA ZADATKU

Uklanjanje mina uslov da se ljudi vrate u Nagorno Karabah

Stanovništvo Nagorno Karabaha, oblasti koja je oslobođena nakon višedecenijskih ratova između Azerbejdžana i Jermenije, odavno je napustilo svoje domove. Azerbejdžan čini sve da ponovo naseli teritoriju koja je sada pod njegovom kontrolom. Ekipa Televizije Crne Gore posjetila je to područje.

Crna bašta na planini. Ovako se prevodi Nagorno Karabah. A ka njemu ovih dana idu čini se samo najhrabriji i uz specijalnu dozvolu vlasti. Na poprištu višedecenijskih borbi bio je grad Argam, a ta oblast danas je najzagađenija minama.

Agdam je prije rata imao 40 hiljada stanovnika. No, danas je skoro pa potpuno nenaseljen, pa ga s razlogom zovu grad duhova.

A, da bi se život nakon četvrt vijeka vratio u grad bez ljudi, prvi na liniji nekadašnjeg fronta su demineri.

"Od novembra 2020. pronašli smo i uništili više desetina hiljada mina i eksplozivnih naprava. Nije bezbjedno, činimo sve što možemo da što prije očistimo ovaj prostor", kazao je  šef deminerske službe u Agdamu Zulfugariz Halik.

Kraj, se ipak, kažu, ne nazire.

Demineri su do sada uništili preko 80 hiljada mina.

Uz to, paralelno sa uništavanjem mina grade se pristupni putevi, i novi objekti, koji jedva čekaju prve stanare.

"Teritorija koju smo povratili je ogromna. Uništena je ali je ogromna. Zato nećemo odustati od nauma da se svi koji su morali da pobjegu, vrate svojim domovima. Zamislite, teritorija Nagorno Karabaha je približno ista teriroriji Crne Gore", poručio je specijalni izaslanik predsjednika Azerbejdžana Araz Imanov.

I tako, neka naselja sada se grade od nule. Ali rat je završen, i polako se i jedna i druga strana vraćaju u normalu. A prva naselja za one koji zele da se vrate u svoja ognjišta biće gotova za dva mjeseca.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније