Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ R.B. ]

29. 07. 2023. 07:19 >> 16:47
1

ZVANIČNA ODLUKA

Njemačka država kupila podatke iz "Pandorinih papira", namjerava da otvori istragu

Njemačka država Hesen tvrdi da je kupila set podataka "Pandora papira" i da namjerava da na osnovu toga vodi međunarodnu istragu o poreskim zločinima.

Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ) piše da će 10,4 miliona dokumenata ponuđeno državnim i saveznim vlastima u Njemačkoj i Evropskoj uniji.

Hesenski ministar finansija Mihael Bodenberg saopštio je da je ta država kupila dokumenta, ali nije otkrio iznos, niti ko je prodavac.

Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara objavio je 2021. godine izvještaje globalne istrage Pandora papira, najvećeg "curenja" ofšor podataka.

Bodenberg je rekao da su već počeli da označavaju "slučajeve vrijedne ispitivanja" u podacima Pandora papira, koji uključuju imena na stotine političara, članova kraljevske porodice, pop zvijezda, sportskih zvijezda i kriminalaca.

"Ako postoje indicije o poreskom kriminalu, mi ćemo ih pratiti svim raspoloživim sredstvima", poručio je Bodenberg i dodao: "Već smo obavijestili sve savezne države i saveznu vladu o kupovini Pandora papira. Istražitelji iz cijele Njemačke i drugih zemalja EU sada mogu da nas kontaktiraju sa upitima."

Podaci do kojih je Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) objavila 2021. godine, preko Pandorinih papira, pokazuju da su Milo i Blažo Đukanović 2012. godine sklopili tajne ugovore o upravljanju njihovom imovinom skrivajući se iza komplikovane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Britanskih djevičanskih ostrva, Paname i Gibraltara. Sin predsjednika Crne Gore je, kako je tada saopšteno, iskoristio tu strukturu da formira i dvije skrivene kompanije sa ćerkama firmama u Londonu i Crnoj Gori.

Đukanovići su negirali optužne. SDT je otvorilo izviđaj, ali epilog još nije poznat. 

Istraga ICIJ-a Pandora Papers objavljena je u oktobru 2021. u saradnji sa više od 600 novinara koji rade u 150 medija u 117 zemalja.

U tekstu piše i da su vlade širom svijeta do sada nadoknadile više od 1,36 milijardi dolara zaostalih poreza i kazni na osnovu istrage ICIJ-a o Panamskim dokumentima iz 2016.

Istraga "Pandora papira" otkrila je tajne poslove i skrivenu imovinu više od 330 političara i visokih javnih zvaničnika u više od 90 zemalja i teritorija, uključujući 35 lidera zemalja. U dosijeima su se pojavili ambasadori, gradonačelnici i ministri, predsjednički savjetnici, generali i guverner centralne banke.

ICIJ-jeva zbirka dokumenata obuhvata pet decenija, od kojih je većina nastala između 1996. i 2020. godine. Sadrži informacije o više od 29.000 stvarnih vlasnika, krajnjih vlasnika ofšor imovine.

To je, dodaje se, više nego dvostruko više od broja vlasnika koji je pronađen prije pet godina u istrazi Panamskih papira, koja je zasnovana na "curenju" informacija iz jedne advokatske firme.

ICIJ je dodao više od 25.000 zapisa ofšor entiteta iz Pandora papira u svoju bazu podataka o "curenju" podataka na moru, uključujući detalje o vlasnicima, akcionarima, direktorima i još mnogo toga.

Izvor podataka "Pandora papira" ostaje anoniman.

ICIJ zaključuje da podaci nijesu bili plaćeni i da nijesu bili postavljeni nikakvi uslovi da se oni podijele sa grupom novinara.

"ICIJ je izvršio rigoroznu verifikaciju i unakrsnu provjeru podataka kako bi osigurao njihovu autentičnost i provjerio svaku činjenicu objavljenu u svojim pričama u vezi Pandora papira", zaključuje se.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније