Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

М.Т.

11. 10. 2023. 14:55 >> 16:03
1

SDT

Još traje izviđaj u predmetu "Pandora papiri"

U krivičnom predmetu koji je u javnosti poznat kao "Pandora papiri" izviđaj je još u toku, kazao je tužilac portparol SDT-a Vukas Radonjić.

Kako je Radonjić kazao za TVCG, specijalna tužiteljka je prikupila obavještenja od M.Đ., B.Đ. i V.Ć.M., ali i određene dokaze i podatke od nadležnih pravosudnih organa Velike Britanije i Švajcarske, u postupku međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima, kao i određene podatke od poslovnih banaka, preko Interpola.

"Prikupljeni materijal se razmatra radi planiranja daljeg rada na predmetu i donošenja odluke", naveo je Radonjić.

Uprkos tome što je od otvaranja afere "Pandora papiri" prošlo preko dvije godine epilog se i dalje ne nazire i ne zna da li će bivši crnogorski predsjednik Milo Đukanović i njegov sin Blažo biti optuženi ili će državno tužilaštvo zaključiti da nisu kršili zakone.

Predmet je formiran u oktobru pretprošle godine povodom izvještaja nevladine organizacije Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) da su Đukanović i njegov sin Blažo tokom 2012. godine osnovali kompanije na nekoliko ofšor destinacija, koje se smatraju “poreskim rajem”.

Izvještaji su objavljeni u okviru globalnog projekta istraživanja ofšor poslovanja, nazvanog "Pandorini papiri" (Pandora Papers), koji obuhvataju dokumente o tajnom poslovanju osoba iz preko 90 zemalja svijeta, a na kojem je radilo preko 600 novinara iz 117 država.

MANS je objavio da su Đukanović i njegov sin Blažo 2012. godine sklopili tajne ugovore o upravljanju njihovom imovinom skrivajući se iza komplikovane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Britanskih djevičanskih ostrva, Paname i Gibraltara.

Đukanović je negirao navode iz ovog istraživanja i saopštio da je 2012. godine, u vrijeme kada nije bio na javnoj funkciji, osnovao firmu Victoria Trust ali da nije imao nikakvih poslovnih transakcija, niti je otvorio bilo kakav bankarski račun. Optužbe je negirao i Blažo Đukanović.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније