Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

M.V. [ Marko Terzić, TVCG ]

27. 01. 2024. 20:19 >> 20:21
3

OČEKIVANJA

VDT odmah da otvori "Prvi milion", Pandoru papire...

Prvi zadatak koji čeka novog vrhovnog državnog tužioca Milorada Markovića je čišćenje tužilaštva od pipaka organizovanog kriminala i vađenje predmeta iz ladica u kojima su držali Milivoje Katnić i razni drugi tužioci, po svim osnovama, kazala je za TVCG direktorica MANS-a Vanja Ćalović Marković.

Nakon današnjeg izbora Milorada Markovića za vrhovnog državnog tužioca (VDT), sagovornici TVCG poručuju da je fotelja vrhovnog tužioca sada najvrelija u Crnoj Gori i da su očekivanja velika. Slabe tačke u sistemu moraju se utvrditi, a reforme moraju biti prioritet, ističu.

Neophodno je skeniranje rada svih tužilaca, ali kako poručuje pravnica Snežana Jonica, slabe tačke u sistemu mogu se utvrditi samo, ako vrhovni državni tužilac u provjere krene s eksternim timom.

"Kako bi se objektivno sagledao rad svakog tužioca. Ako su nekom tužiocu često padale optužnice zbog nekih banalnih grešaka onda tu ne moze da bude treće, već moze da bude ili neznanje ili namjera. A ukoliko u tužilaštvu imamo ljude koji iz neznanja ili namjere prave takve greške - da u nekim krupnim postupcima padaju optužnice - onda tim ljudima tamo nije mjesto", kazala je Jonica.

Prioritet moraju biti reforme, a osim toga, kaže Jonica, neophodno je preispitivanje postupanja u Specijalnom tužilaštvu i to, od njegovog osnivanja.

"Ukoliko je bilo zloupotreba u tužilaštvu, one se moraju otvoriti, kroz konkretna optuženja, a ako ih nije bilo pojasniti da ih nije bilo i jednom te kontroverze staviti ad akta"; kazala je Jonica.

Da je fotelja vrhovnog državnog tužioca najvrelija u državi, smatra Ćalović-Marković, ističući da je to jedina adresa s koje se građanima može obezbijediti pravda. 

"Meni se čini na osnovu svega ovoga što smo do sada vidjeli da nažalost Markovic koji se javio u periodu kada su za njegov izbor bili neophodni glasovi prethodnog režima nije pravi čovjek za to mjesto, i da u ovoj državi imamo još ljudi koji bi mogli mnogo više da doprinesu. Za ne očekujem da ćemo imati nekih ozbiljnih pomaka", kazala je Ćalović-Marković. 

Iz MANS-a navode da su slučajevi koji se odnose na vrh prethodnog režima, prvi kojima bi čelnik tužilaštva trebalo da se posveti.

"Mislim da je ključni slučaj na koji treba obratiti pažnju kako je (Milo) Đukanović došao do svoga prvog miliona ali i slučajevi vezani za "Pandora papre", vezano za "Telekom" aferu i uopšte poslovanje Blaža Đukanovića koji je postao multimilioner", rekla je Ćalović Marković. 

S druge strane, Jonica očekujem da svi oni koji u parlmentarnoj većini ili uopšte u parlamentu govore o očekivanjima vezano za vladavinu prava srazmjerno koliko puta koliko pomenu vladavinu prava obezbijede količinu sredstava koja će tužilaštvu obezbijediti nesmetan rad. 

Crna Gora je bez vrhovnog državnog tužioca u punom mandatu više od četiri godine. Posljednji u punom mandatu na toj poziciji, do oktobra 2019. godine, bio je Ivica Stanković koji je ipak još godinu i 8 mjeseci rukovodio tužilaštvom, ali kao vršilac dužnosti. Vršioci dužnosti vrhovnog državnog tužioca kasnije su bili i Dražen Burić, Maja Jovanović  i Tatjana Begović.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније