Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Бета [ R.B. ]

21. 06. 2023. 16:21 >> 16:20

NAJAVILA KANDIDATURU

Evrokomesarka Vestager želi da bude šefica EIB

Evropska komesarka za digitalnu politiku i konkurenciju Margrete Vestager kandidovaće se za šeficu Evropske investicione banke (EIB). Ako bude izabrana, Vestager će biti prva žena na čelu EIB, banke koja finansira programe u EU i van bloka, piše Politiko.

Vestager je u saopštenju navela da joj je drago što je danska vlada predložila za kandidata za predsjednika EIB.

Briselski portal piše da mjesto šefa EIB nudi obilje mogućnosti "za gradnju međunarodnog profila", rad na "vrućim" temama, od klime do sukoba, kao i za fotografisanje, s obzirom da veliki dio posla čini davanje jeftinog finansiranja.

Akteulni predsjednik EIB Verner Hojer odlazi sa te pozicije krajem godine, poslije dva mandata.

Ako Vestager dobije to mjesto, moraće da napusti Evropsku komisiju prije isteka mandata u oktobru 2024.

Očekuje se da ministri finansija razgovaraju o kandidaturama za čelnu poziciju u EIB u septembru. Obično se vlade trude da o takvim pitanjima postignu konsenzus, ali mogu i da glasaju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније