Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Бета [ R.B. ]

28. 04. 2023. 19:24   >>  19:25

U POSJETI MAĐARSKOJ

Papa pozvao Evropu na ujedinjenje kako bi se okončao rat

Papa Franjo osudio je danas "adolescentsku ratobornost" koja je vratila rat na teritoriju Evrope i rekao da kontinent mora obnoviti svoj duh miroljubive ujedinjenosti kako bi se odupro ratu koji Rusija vodi protiv Ukrajine.

Papa Franja iznio je svoju viziju budućnosti Evrope na početku svoje trodnevne posjete Mađarskoj.

U pažljivo odmjerenom govoru, on je zatražio od Evropske unije da odobri bezbjedne i legale puteve za migrante da uđu na njenu teritoriju, a od mađarske vlade da Evropu ne pravi "taocem" populističkih zahtjeva.

Papa, međutim, nije bio uglađen kada se obratio predsjednici države Katalin Novak i populističkom premijeru Viktoru Orbanu, čija mlaka podrška Ukrajini iritira ostale članice Evropske unije.

Franja je podsjetio na ideale koji su bili osnov za stvaranje Unije i iskazao žaljenje zbog toga što su ti ideali zamijenjeni usponom nacionalizma i "adolescentskom ratobornošću".

"Čini se da prisustvujemo tužnom sumraku tog horskog sna o miru, i da solisti rata uzimaju primat", rekao je rimokatolički poglavar.

On je dodao: "Na ovom istorijskom raskšću, Evropa je krucijalna... Pozvana je da preuzme svoju pravu ulogu, a to je da ujedini te što su otuđeni, i da ukaže dobrodošlicu drugim narodima i da odbije da bilo koga smatra vječitim neprijateljem".

Mađarski zvaničnici kažu da je primarni cilj papine posjete njegovo obraćanje katoličkoj pastvi, ali s obzrom na rat u susjednoj Ukrajini, Orbanovo suprotstavljanje drugim zemljama EU u vezi sa vladavinom prava i pravima LGBT populacije, papine riječi i dela u samom srcu Evrope nose sa sobom snažan politički podtekst.

Franja se više puta zalagao za mirno rješenje rata u Ukrajini i iskazivo solidarnost sa ukrajinskim narodom, a posjeta Mađarskoj dovela ga je najbliže što je ikada prišao ukrajinskom frontu.

Papa planira da se sutra sastane sa oko 35.000 izbjeglica iz Ukrajine koji se nalaze u Mađarskoj.

U tu zemlju je na samom početku rata ušlo oko 2,5 miliona izbjeglica iz Ukrajine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније