Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Глас Америке [ R.B. ]

21. 03. 2023. 15:59 >> 15:59

RAZLIČITE REAKCIJE

Ko bi protestovao ako Tramp bude uhapšen?

Bivši predsjednik Amerike Donald Tramp pozvao je na proteste pred njegovo eventualno hapšenje u Njujorku, a to je naišlo na različite reakcije njegovih pristalica, jer čak i oni koji ga najvatrenije podržavaju, boje se da će to biti gubljenje vremena ili potencijalni zakonski prestup.

Pitanje je da li Tramp, iako je vodeći republikanski kandidat u trci za predsjednika 2024. godune, još ima moći da mobiliše krajnju desnicu, kao što je mogao prije dvije godine, kada su njegove pristalice upale u Kapitol.

Bezbjednosne snage u Njujorku motre na aktivnosti na internetu i na najave protesta i nasilja ukoliko Tramp bude bio uhapšen, dok postoji pitanje koliko su neke od potencijalnih bezbjednosnih prijetnji kredibilne i konkretne, navela su četiri zvaničnika za AP. Riječ je uglavnom o porukama na internetu, u kojima se pozivaju demonstranti da naoružani spriječe policiju prilikom hapšenja, naveo je zvaničnik.

Oko suda u Menhetnu, njujorška policija dovezla je kamione sa desetak metalnih barikada koje bi mogle da blokiraju ulice i trotoare.

Klub Mladih republikanaca Njujorka najavio je da će održati proteste u ponedjeljak, ali na skrivenoj lokaciji, a u nekoliko izolovanih objava na društvenim mrežama neki su pozvali na oružani sukob sa policijom na Trampovom imanju na Floridi Mar-a-Lago.

Ipak nakon objave da bi mogao biti uhapšen, malo je znakova da će se na Trampov poziv odazvati onoliko ljudi koliko i 6. januara 2021. Jedan od važnijih organizatora protesta koji je prethodio upadu u Kapitol, objavio je na Tviteru da će ostati po strani.

Ali Aleksander, organizator "Stop krađi" pokreta, koji je nastao kao podrška Trampovim tvrdnjama da su izbori pokradeni, upozorio je pristalice bivšeg predsjednika da će, ako izađu na proteste u Njujorku, završiti "u zatvoru ili nešto još gore".

Jedan od Aleksandrovih saveznika u "Stop krađi" kampanji je i teoretičar zavjere Aleks Džons, koji je o navodnoj krađi na izborima stalno govorio u svom programu "Infowars". Aleksander je napisao da je pričao sa Džonsom i da nijedan od njih neće biti na protestima.

"Obojica smo se dosta borili protiv vlasti, ali nijedan milijarder ne plaća naše račune", napisao je Aleksander.

Sve je ovo bilo drugačije danima pred upad u Kapitol kada je Tramp pozvao pristalice u Vašington na veliki protest 6. januara 2021. Od tada, oko 1.000 učesnika protesta je bilo uhapšeno, mnogi i dalje plaćaju sudske troškove i izražavaju žaljenje pred sudom zbog svojih postupaka.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније