Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

А.М. [ RSE ]

13. 02. 2023. 22:49 >> 22:44
2

PREDSJEDNICA MOLDAVIJE

Sandu objavila 'ruski plan' za rušenje vlasti, pominje i državljane Crne Gore

Predsjednica Moldavije Maja Sandu optužila je u ponedjeljak Rusiju da planira da upotrijebi strane sabotere da sruši rukovodstvo njene zemlje, zaustavi njeno pridruživanje Evropskoj uniji i iskoristi to u ratu protiv Ukrajine. Kako je rekla, plan uključuje građane Rusije, Crne Gore, Bjelorusije i Srbije koji ulaze u Moldaviju kako bi pokušali da izazovu proteste u pokušaju da se "legitimna vlada promijeni u nelegalnu vladu koju kontroliše Ruska Federacija".

"Plan za naredni period podrazumijeva akcije u kojima učestvuju diverzanti sa vojnom obukom, kamuflirani u civilnu odjeću, koji će preduzimati nasilne akcije, napadati neke državne zgrade, pa čak i uzimati taoce“, rekla je Sandu na konferenciji za medije u glavnom gradu Moldavije Kišinjevu.

"Pokušaji Kremlja da unese nasilje u Moldaviju neće uspjeti. Naš glavni cilj je bezbjednost građana i države. Naš cilj su mir i javni red u zemlji“, rekla je Sandu.

Brifing predsjednice Maje Sandu uslijedio je nedelju dana nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao da je njegova zemlja presrela planove ruskih tajnih službi da unište Moldaviju, tvrdnje koje su kasnije potvrdili moldavski obavještajni zvaničnici.

"Svrha ovih akcija je rušenje ustavnog poretka, promjena legitimne vlasti iz Kišinjeva u nelegitimnu, što bi našu zemlju stavilo na raspolaganje Rusiji, kako bi se zaustavio proces evropskih integracija", naglasila je Sandu.

Nije bilo reakcije ruskih zvaničnika na tvrdnje Sandu.

Otkako je Rusija napala Ukrajinu prije skoro godinu dana, Moldavija, bivša sovjetska republika sa oko 2,6 miliona stanovnika, nastoji da uspostavi bliže veze sa svojim zapadnim partnerima.

Prošlog juna dobila je status kandidata za Evropsku uniju, istog dana kada i Ukrajina.

Sandu je rekla da su između oktobra i decembra moldavska policija i njena obavještajna i bezbjednosna služba, ili SIS, intervenisale u "nekoliko slučajeva elemenata organizovanog kriminala i zaustavile pokušaje nasilja".

Tokom protekle godine, Moldavija koja nije članica NATO-a suočila se sa nizom problema.

To uključuje tešku energetsku krizu nakon što je Moskva dramatično smanjila isporuke gasa, vrtoglavu inflaciju i nekoliko incidenata u poslednjih nekoliko mjeseci poput raketa koje su ušle u njen vazdušni prostor i krhotina koje su pronađene na njenoj teritoriji.

Moldavske vlasti potvrdile su da je još jedna raketa iz rata u Ukrajini ušla u njen vazdušni prostor u petak, 10. februara.

Sandu je rekla da parlament Moldavije mora da usvoji nacrte zakona kako bi svoju obavještajno-bezbjednosnu službu, kao i tužilaštvo, opremio "neophodnim alatima za efikasniju borbu protiv rizika po bezbjednost zemlje".

Dodala je da će se plan „osloniti na unutrašnje snage, ali posebno na kriminalne grupe" i imenovala dva moldavska oligarha, Ilana Šora i Vladimira Plahotnjuka, koji su trenutno u egzilu. Oba muškarca prošle godine su sankcionisale SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Prošle jeseni, serija masovnih antivladinih protesta koje je organizovala Šorova populistička, Rusiji naklonjena partija, takođe su potresli Moldaviju usred energetske krize.

Brifingu predsjednice prethodila je ostavka premijerke Moldavije Natalije Gavrilite u petak. Istog dana, Sandu je imenovala svog savjetnika za odbranu i bezbjednost, prozapadnog ekonomistu Dorina Receana, da nasledi Gavrilitu.

U petak, nakon što su moldavske vlasti potvrdile raketni incident, zamenik portparola američkog Stejt departmenta Vedant Patel rekao je novinarima u Vašingtonu da "Rusija godinama podržava kampanje uticaja i destabilizacije u Moldaviji, koje često uključuju naoružavanje korupcije za postizanje njenih ciljeva".

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније