Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Б. [ RSE/Beta ]

30. 01. 2023. 15:25 >> 15:26
4

U RAZGOVORU IZ FEBRUARA 2022.

Džonson kaže da je Putin prijetio raketama, Moskva demantuje

Bivši britanski premijer Boris Džonson rekao je da mu je ruski predsjednik Vladimir Putin zaprijetio raketnim napadom tokom telefonskog razgovora uoči invazije na Ukrajinu, u februaru 2022, što je Moskva demantovala.

Džonson je, govoreći za BBC, rekao da ga je ruski lider pitao o izgledima Ukrajine za ulazak u NATO, na šta je on odgovorio da to neće biti "u doglednoj budućnosti".

"U jednom trenutku mi je zaprijetio i rekao: 'Borise, ne želim da te povrijedim, ali projektilom bi to trebalo trajati samo minut' ili tako nešto," rekao je Džonson prisjećajući se poziva u februaru 2022. koji je uslijedio nakon posjete tadašnjeg premijera Kijevu.

"Mislim da je, prema vrlo opuštenom tonu koji je imao dok je govorio, onoj vrsti prizvuka koju je imao, da se samo poigravao mojim pokušajima da ga navedem na pregovore," kazao je Džonson u dokumantarnom filmu na BBC-u.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da ono što je Džonson rekao nije istina, ili "tačnije, da je laž".

"To što kaže gospodin Džonson je laž. To je ili namjerna laž, ili nenamjerna, u mjeri u kojoj on nije razumio šta mu je rekao predsjednik Putin", rekao je portparol Kremlja.

Peskov je naglasio da "nije bilo nikakve prijetnje raketama".

"Govoreći o posljedicama za bezbjednost Rusije predsjednik je rekao da u slučaju da NATO uđe u Ukrajinu, ili ako se rasporede američke ili NATO rakete na našim granicama, one bi mogle da stignu do Moskve za nekoliko minuta", rekao je Peskov.

Taj dio je loše interpretiran, i to je vrlo nelagodna situacija, dodao je Peskov.

Odnosi između Moskve i Londona pali su na najniži nivo u posljednjih nekoliko decenija, čak i prije nego što je Rusija napala Ukrajinu, zbog trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja u britanskom gradu Solsberiju 2018.

Džonson, koji se povukao u septembru nakon niza skandala, pokušao je pozicionirati London kao glavnog saveznika Kijeva na Zapadu. Dok je bio na vlasti, nekoliko puta je posjetio Kijev i često zvao ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније