Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

ртцг.ме [ www.theguardian.com ]

16. 12. 2022. 20:55 >> 20:59

GARDIJAN PIŠE

Objavljena dokumenta o ubistvu Kenedija teško mogu donijeti nove detalje

Istoričari i teoretičari zavjere dobili su rani božićni poklon: u pitanju je objavljivanje iz Nacionalnog arhiva SAD čak 13.173 dokumenta koji se odnose na zvaničnu istragu o ubistvu predsjednika Džona F. Kenedija 1963. godine, piše londonski "Gardijan". Od jedva čitkih memoranduma ispunjenih jezivim rukopisom agenata CIA, preko izvještaja o tajnim sastancima sa ruskim diplomatama, do mukotrpnog detektivskog rada na kretanju Lija Harvija Osvalda, gomila dokumenata će mjesecima zaokupljati one koje zanima atentat na JFK. Međutim, ukazuje londonski list, malo ko očekuje neku novu bombastičnu vijest. 

"Malo je vjerovatno da će novi materijali sa kojih je skinuta oznaka povjerljivosti poremetiti zaključak Vorenove komisije iz 1964. godine koja je bila zadužena da ispita atentat. Utvrđeno je da je Osvald, bivši marinac i komunista koji je prebjegao u Sovjetski Savez, ubio Kenedija, djelujući sam, ispalivši tri hica dok se 46-godišnji demokratski predsjednik SAD vozio u limuzini sa otvorenim krovom kroz Dili Plazi u Dalasu. 22. novembra 1963. godine", piše "Gardijan". 

Jedan od novoobjavljenih dokumenata, koji datira iz septembra 1964. godine, naglašava baš to. Na zahtjev komisije, CIA je pretražila sopstvene dosijee za bilo kakvu vezu između Osvalda i Džeka Rubija, vlasnika lokalnog noćnog kluba koji je pucao i ubio Osvalda na televiziji uživo u podrumu sjedišta policije u Dalasu dva dana nakon atentata na Kenedija.

"Pregled dosijea Centralne obavještajne agencije nije dao nikakve informacije o Džeku Rubiju ili njegovim aktivnostima“, navodi se u dokumentu.

"Centralna obavještajna agencija nema naznaka da su se Rubi i Li Harvi Osvald ikada poznavali, bili povezani ili da su mogli na bilo koji način biti povezani", ističe se. 

Objavljivanje hiljada dokumenata u četvrtak znači da je 95 odsto dokumenata CIA o atentatu sada dostupno javnosti. Kao poslednji korak biće "intenzivni jednogodišnji pregled“ svih preostalih zatvorenih dosijea prije potpunog otvaranja svih zapisa do 30. juna 2023.

Objavljivanje dokumenata CIA odlagano je godinama. Kongres je 1992. godine naredio njihovo potpuno objelodanjivanje do oktobra 2017. godine, ali je rok pomjeren predsjedničkim dekretima Donalda Trampa i Džoa Bajdena.

Takva odlaganja su omogućila procvat teorija zavere. Istraživanje javnog mnjenja koje je naručio američki veb-sajt FiveThirtyEight 2017. godine pokazalo je da samo trećina Amerikanaca vjeruje zvaničnom stavu da je Osvald isključivo odgovoran.

Neki od trenutno najintrigantnijih materijala u novoobjavljenom setu dokumenata tiču se proliferacije teorija zavjere i dezinformacija oko atentata. Tokom godina bilo je bezbroj jezivih sugestija o tome ko je odgovoran, počev od Kubanaca, Sovjetskog Saveza i mafije do šefa sindikata Džimija Hofe - pa i same CIA.

Dosije sa oznakom "tajno“ iz septembra 1964. godine daje naznake o tome kako su se grozne priče brzo širile u mjesecima nakon Kenedijeve smrti.

Agenti CIA u Stokholmu su izvještavali centralu o njihovom ispitivanju neimenovanog subjekta za koga su švedske novine pisale da je rekao da je živio na Kubi mnogo godina i da je unaprijed znao za atentat.

Agenti su napisali: "Na pitanje da li je predskazao atentat na Kenedija, on je porekao citat koji mu se pripisuje i rekao da ne može da se sjeti nijedne slične izjave. Rekao je da nije znao ništa o atentatu prije nego što se to dogodilo...Djelovao je pomalo postiđeno kao da se stidi izjava koje je dao dok je bio pijan”. 

U posebnom dokumentu takođe iz septembra 1964. godine opisan je sastanak između sovjetskog diplomate u Helsinkiju, Feliksa Karaševa, i američkih zvaničnika. Susret je počeo tako što su se američko-sovjetski zvaničnici kladili na Olimpijske igre koje je trebalo da budu  održane sljedećeg mjeseca u Tokiju.

"Biće potrebne dvije pijanke“, bilo je navedeno u zvaničnom dopisu.

Razgovor se zatim okrenuo slučaju Osvalda. Američki zvaničnici su sugerisali Karaševu da je možda sovjetska umiješanost iza Osvaldovih akcija, a on je odgovorio: "Ovo bi bilo moguće da je Osvald bio u Kini, ali ne u Sovjetskom Savezu".

Karašev je tada izvršio kontranapad da "nije mogao da ne vjeruje da je Rubi oruđe ’reakcionih snaga’“, i da bi mu bilo nemoguće da puca na Osvalda 'bez pomoći nekih američkih zvaničnika'. Amerikanci su pokušali da sruše ovaj utisak, ali je Karašev ostao pri svojim stavovima“.

Novi dosijei takođe bilježe teorije zavjere koje se kovitlaju godinama nakon izvještaja Vorenove komisije. Tajni dokument iz marta 1978. odnosi se na članak u "Gardijanu" koji izvještava o BBC dokumentarcu. Film je istraživao mogućnost da je atentat rezultat zavjere CIA i mafije za ubistvo kubanskog lidera Fidela Kastra. Tvrdilo se da su Osvald, CIA i sovjetski KGB povezani.

Američki zvaničnici koji su napisali dopis upozorili su da je dokumentarni film "predstavljen u prestižnom 'Panorama' programu koji ima široku i veliku publiku. Imaće značajan uticaj na gledaoce”. 

"Premotajte do danas, i prava industrija stvorena na pitanju 'ko je ubio JFK-a' ostaje u dobroj formi. Nekoliko sati nakon što je Bajden objavio nove fajlove, Taker Karlson, glavni teoretičar zavjere Foks njuza, započeo je svoju emisiju u udarnom terminu saopštavajući tri miliona svojih gledalaca da je to uradila CIA. Karlson je razgovarao sa "neimenovanim izvorom“ sa direktnim saznanjem o JFK fajlovima koje je CIA još skrivala. Informisani stav "izvora“ bio je da je "CIA bila umiješana u atentat na Kenedija, to je potpuno drugačija zemlja od onoga što smo mislili da jeste, sve je lažno.” Da neko ne bi sumnjao, Karlson je naglasio kredibilitet "izvora“ - "ovo nije 'teoretičar zavere' sa kojim smo razgovarali. Ni blizu“, rekao je Karlson, a prenosi "Gardijan".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније