Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

А.М. [ N1 ]

03. 12. 2022. 23:04 >> 23:02

AMERIČKI UZBUNjIVAČ

Snouden se brani od kritika zbog prihvatanja ruskog državljanstva

Američki uzbunjivač Edvard Snouden i dalje se brani od kritika zbog prihvatanja ruskog državljanstva.

„U Rusiji sam jer mi je Bijela kuća namerno poništila pasoš da bi i me zadržala ovdje“, tvitovao je Snouden.

„Primorali su na slijetanje diplomatski avion predsednika Bolivije kako bi me spriječili da napustim zemlju i do danas su nastavili s ometanjem slobode moga kretanja“, dodao je nekadašnji uzbunjivač iz američke NSA.

On je aludirao na incident iz 2013. godine kada je avion bolivijskog predsjednika bio prisiljen da sleti u Austriji jer mu je uskraćeno pravo preleta ostalih evropskih zemalja.

Incident se dogodio pošto je avion poletao iz Rusije, a vjerovalo se da se u njemu nalazi Snouden.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je u septembru Snoudenu dodijelio rusko državljanstvo, a Amerikanac je ove nedjelje dobio i ruski pasoš, rekao je njegov advokat Anatolij Kučerena.

Sjedinjene Države traže Snoudenovo izručenje jer je 2013. novinarima dao dokumenta o špijunskim aktivnostima američke Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA) i njenog britanskog pandana GCHQ.

Ovaj 39-godišnjak je više puta jasno dao do znanja da je zahtjev za azil u Rusiji podnio iz nužde, s obzirom na to da mu u ostalim zemljama prijeti izručenje SAD-u.

Portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs rekao je u petak da Snouden već dugo signalizira svoju odanost Rusiji, a da bi rusko državljanstvo dodatno potvrdilo takvo stajalište.

Snouden je više puta rekao da ne planira da sarađuje s ruskim vlastima. Objasnio je da je odluku o podnošenju zahtjeva za državljanstvo donio pošto mu je u Rusiji rođen sin, a dobijanjem državljanstva obojica imaju jednaka prava.

Dječak je rođen 2020. godine i automatski je dobio rusko državljanstvo.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније